Serial production lines under pull environment
Çekme ortamında seri üretim sistemleri
  1. Tez No: 47978
  2. Yazar: ERDEM ESKİGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çekme Sistemleri, Seri Üretim Sistemleri, Montaj- Demontaj Sistemleri, Benzetim iv, Pull Systems, Transfer Lines, Assembly-Disassembly Systems, Simulation m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasının amacı çekme ortamında seri üretim sistemlerinin performanslarını incelemektir. Bu çalışmada, kapasiteli ara stoklarla ayrılmış iki aşamalı seri üretim sistemi Markov- Zinciri gösterimi kullanılarak analitik olarak modellendi. Sistemin farklı performans ölçülerini görmek için değişik parametreler kullanılarak deneyler yapıldı. Ayrıca, bu sistemin simülasyon modeli, PromodelPC paketi kullanılarak oluşturuldu. İki aşamalı modeller pratik hayatta çok küçük modeller olarak kabul edildiği için, N aşamalı bir modele ihtiyaç duyuldu. Hem iki aşamalı, hem de N aşamalı modeller için yapılan deneyler sonunda görüldü ki, sistemdeki toplam ara stok, sadece makinaların sıraları değiştirilerek önemli seviyede azaltılabilir. Ayrıca diğer bir çalışma olarak, çekme ortamında montaj -demontaj sistemleri simülasyon yaklaşımı kullanılarak modellendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERIAL PRODUCTION LINES UNDER PULL ENVIRONMENT Erdem Eskigün M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Cemal Dinger September, 1996 The aim of this thesis is to evaluate the performance of transfer lines under pull environment. In this study, we have modelled a two-stage transfer line separated by finite buffers by using Markov-Chain representation. Experiments with different parameters were carried out to evaluate the different performance measures of the system. A two-stage simulation model was also constructed by using the package PromodelPC 2.0. Since two-stage models are limited to analyze most practical systems in manufacturing, we have extended it to an N-stage model. From the experiments performed for both two-stage and N- stage models, we have observed that we can decrease the in-process inventory substantially by just exchanging the positions of the machines in the system. Assembly-disassembly systems under pull environment have also been modelled by using simulation.