A Kanban-based simulation analysis of a mixed model just-in-time manufacturing line
Kanban temelli ürün çeşitli bir tam zamanında üretim hattı için benzetim analizi
- Tez No: 23519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tam-Zamanında-üretim (TZU), Kanban, Seri Akımlı Çekme Üretim Hara, Benzetim, Ürün Çeşitliliği, Rassallık, Just-in-Time Manufacturing, Kanban, Serial Pull Flow Line, Simulation, Mixed-Model, Stochasticity
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz KANBAN TEMELLİ ÜRÜN ÇEŞİTLİ BİR TAM ZAMANINDA ÜRETİM HATTI İÇİN BENZETİM ANALİZİ YAVUZ, İsmail Hakkı Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet ŞATIR Kasım, 1992, 117 sayfa. Japon firmalarının dünya pazarlarındaki artan rekabet güçleri dikkatleri kullandıkları üretim yönetimi tekniği olan Tam-Zamanında-Üretim'e (TZÜ) çekmiştir. Bu üretim yönetimi felsefesi ve teknikleri birçok diğer firma tarafından kullanılarak Japonların elde ettikleri başarı tekrarlanmak istenmiştir. Fakat, Japonların bu başarıları sadece kullandıkları tekniğe değil, o tekniğin uygulandığı üretim çevresine de bağlı olabilir. Bu çalışma, TZÜ felsefesinin rassal üretim ortamında kullanılabilirliğini araştırmaktadır. Bu tip ortamlarda üretim zamanlan değişken ve talep davranışları belirsizdir. Çalışmada hipotetik, birden fazla ürün üreten, iki tip“Kanban”ile çalışan seri akımlı bir üretim ham, değişik sistem ve üretim ortamı parametrelerinde benzetim tekniği kullanılarak test edilmiştir. Talep belirsizliği derecesi, üretim hatü uzunluğu, istasyonlar arası üretim zamanlarındaki dengesizlik derecesi, ürün çeşitliliği, üretim zamanlarindaki değişkenlik derecesi, üretim kafile büyüklükleri, çizelgeleme yöntemi ve ara stok büyüklükleri test edilen parametreler arasındadır. Modellenen sistemin deneysel test sonuçlarının değerlendirilmesi, çalışma içinde incelenen parametrelerin etkilerinin derece ve yönlerine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A KANBAN-BASED SIMULATION ANALYSIS OF A MIXED MODEL JUST-IN-TIME MANUFACTURING LINE YAVUZ, İsmail Hakkı M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ŞATIR November, 1992, 117 pages. The increasing competitive power of Japanese firms in the world market has attracted the attentions of practitioners and researchers to their manufacturing management technique, Just-in-Time (JIT). Many non- Japanese firms would like to import this challenging philosophy and emulate Japanese successes. However, this success may not be attributable only to the JIT with Kanban technique but also to the production environment in which the technique is employed. This study analyses the applicability of JIT philosophy in stochastic manufacturing environments having the characteristics of variable processing time and demand uncertainties. An hypothetical mixed-model, two card Kanban serial flow line is simulated to examine the performance of the technique under numerious system and environmental factor settings which includes such parameters as degree of demand uncertainty, line length, degree of imbalance, product variety, degree of processing time variation, production lot size, scheduling rule and in-process buffer levels. Discussion of the experimental results highlights the degrees and directions of influences of these factors tested on the pull system modeled.