Karbonik Anhidraz Enziminin Afinite Kromatografisiyle Saflaştırılması ve Biyoteknolojik Uygulamaları
Karbonik anhidraz enziminin afinite kromatografisiyle saflaştirilmasi ve biyoteknolojik uygulamalari
- Tez No: 479936
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz, kriyojel kolon, sülfonamid, treonin, mimik etkileşim, Carbonic anhydrase, cryogel column, sulphonamide, threonine, mimic interaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, koyun karaciğerinden karbonik anhidraz (CA) enzimi, yeni bir afinite destek geliştirilerek saflaştırılmıştır. Bu tez kapsamında; öncelikle karbonik anhidraz enziminin inhibitörlerinden biri olan sülfonamid ile treonin aminoasidi arasındaki etkileşim mimik edilerek sülfonamid ve MA-Treonin ön-organizasyonu sonrası çapraz bağlayıcılar eşliğinde kriyojel kolon sentezlenmiştir. Sentezlenen kriyojel kolonun karakterizasyonu şişme testi, BET, FT-IR ve SEM analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bir sonraki aşamasında, koyun karaciğerinden elde edilen ham ekstrakttan CA enziminin Hızlı Protein Sıvı Kromatografi (FPLC) ile saflaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Saflaştırılan CA enziminin Bradford yöntemi ile protein içeriği, UV spektrometrik ölçümler ile esteraz ve hidrataz aktivitesine göre optimum aktivite gösterdiği koşullar tespit edilmiş, Dairesel Dikroizm (CD) Spektroskopisi ile ikincil ve tersiyer yapılarındaki değişim değerlendirilmiş ve Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforez (SDS-PAGE) ile molekül ağırlığı tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the carbonic anhydrase (CA) enzyme has been purified with a new affinity support developed from sheep liver. Within the scope of the study; the interaction between the sulfonamide, one of the inhibitors of CA enzyme, and threonine amino acid, has been mimicked and cryogel column has been synthesized in the presence of the sulfonamides and MA-threonine pre-organization with cross-proper linkers. Characterization of the synthesized cryogel column has been performed by swelling test, BET, FT-IR and SEM analysis. In the next step of the study, the purification of CA enzyme has been realized by Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC) from crude extract obtained from sheep liver. The protein content of the purified enzyme has been determined by Bradford method, UV spectrometric measurements have been showed the optimum conditions for esterase and hydratase activity, Circular Dichroism (CD) Spectroscopy has been used to evaluate changes in secondary and tertiary structure and molecular weight has been determined by Sodium Dodecyl Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE).