1998-2013 yılları arası ortaokul matematik dersi öğretim programlarının incelenmesi
Analysis of middle school mathematics teaching programs implemented between 1998-2013
- Tez No: 480005
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ İNCİKABI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik dersi öğretim programı, ortaokul matematik eğitimi, program incelemesi, doküman analizi, Middle school mathematics lesson teaching programme, middle school mathematics education, programme review, document analysing
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1998 ve 2016 yılları arasında yürürlükte olan ortaokul matematik dersi öğretim programlarının matematik eğitiminin genel amaçları, öğretme-öğrenme süreçleri ve konu içeriklerine ait özellikleri bakımından karşılaştırmaktır. Bu araştırma nitel bir araştırmadır. 1998, 2005 ve 2013 yılları ortaokul matematik dersi öğretim programlarını analiz etmek için doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada matematik dersi öğretim programları, matematik eğitiminin genel amaçları, programlarda belirtilen öğrenci ve öğretmen özellikleri, öğrenme ve öğretme yaklaşımları, ölçme ve değerlendirme süreçleri, konu içerikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Verilerin kodlama sürecinde birbirinden bağımsız çalışan iki araştırmacı yer almıştır. İlk kodlama sonucunda araştırmacılar güvenirlik katsayısını Miles ve Huberman (1994) formülüne göre %86.7 olarak hesaplamıştır. Araştırmacılar bir araya gelerek uyuşmazlığa neden olan maddeler üzerinde tekrar görüşmüşler ve her bir madde üzerinde anlaşmaya varmışlardır. Genel amaçların beceri alanlarına dağılımlarına yönelik araştırma bulgularında, öğretim programlarında sırasıyla en fazla bilişsel alan, ardından alana özgü beceriler ve son olarak duyuşsal becerilere yönelik genel amaçların yer aldığı görülmüştür. Psikomotor becerilere yönelik genel amaç ifadesine sadece 1998 yılı öğretim programında yer verilmiştir. Bilişsel becerilere yönelik genel amaçların dağılımları incelendiğinde, genel amaçların 1998 ve 2005 yılı programlarında en yüksek akıl yürütme, 2013 yılı programında en yüksek bilme ve uygulama alt beceri alanları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Alana özgü beceriler ile ilişkili genel amaçların dağılımlarının, 1998 yılı programında en fazla ilişkilendirme, 2005 ve 2013 yılı programlarında en fazla problem çözme alt beceri alanı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Problem kurma alt beceri alanına yönelik genel amaç ifadesine sadece 1998 yılı programında yer verilmiştir. 2005 yılı öğretim programından itibaren öğretim programlarında öğrencinin aktif olduğu, öğrenciyi merkeze alan öğretim yöntem, teknik ve stratejileri kullanılmıştır, bununla birlikte sonuç ile sürecin birlikte değerlendirildiği ölçme-değerlendirme yaklaşımları uygulanmıştır. Programların altı ve yedinci sınıf programlarında en fazla“Sayılar ve İşlemler”ve“Geometri ve Ölçme”ile ilgili konu içeriklerine, sekizinci sınıf programlarında en fazla“Geometri ve Ölçme”ile ilgili konu içeriklerine ağırlık verilmiştir. 1998 yılı programında varken 2005 yılı programından çıkarılan ancak 2013 yılı programında tekrar yer verilen bazı içeriklerin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare middle school mathematics curriculum impelemented between 1998 and 2016 in accordance general aim of mathematic teaching, teaching-learning process and subject contents. This research is a qualitative. The document analysing method was used to analyze middle school mathematics teaching programmes implemented in 1998, 2005 and 2013. In this study, mathematics programmes, was examined consideringly with the general aims of mathematic education, the specifications of teachers and students, teaching and learning approaches, measurement and evaluating process, subject contents. At the end of the first coding, researchers calculated reliability coefficient as 86,7% according to Miles and Huberman (1994) formule. Researchers came together and made meeting about the items that caused incompatibility and had an agreement each items. In research findings, how the general purpose was distributed to skills domains showed that in the teaching programmes ordinarily the most one was cognitive domain, then domain specific skills and the end affective skills took place. The general purpose expression about psychomotor skills was only mentioned in 1998 teaching programme. When the distrubitions general purposes related of cognitive skills were examined, it was seen that the general purposes were highest related with reasoning in 1998 and 2005 programmes, and were examined, highest related with knowledge and practicing skills in 2013 programme. It was seen that the distrubitions of general purposes related with domain specific skills, were mostly related with associating sub-skills in 1998 program, and in 2005 and 2013 programmes they were mostly related with problem solving sub skills. The general purpose statement for the problem posing sub-skills area was included only in the 1998 program. Teaching methods, techniques and strategies where the students are active and in center, beside this, measure and evaluation approaches where the result and process are evaluated with together have been used since 2005 year teaching programme. In the sixth and seventh class cirruculums, the mostly concentrate was on subject contents about“Numbers and Operations”and“Geometry and Measurement”, and in the eight class curriculum the mostly concentrate was on subject contents about“Geometry and Measurement”. Whereas some contents which included in 1998 year programme, they were took out in 2005 year programme, but they were again included in 2013 year programme.