Parkinson hastalarında orta kulak bulguları
Medium ear findings in parkinson's disease
- Tez No: 480924
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN FUAT BÜYÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Rezonans frekansı, Multifrekans timpanometri, Östaki tüpü, Parkinson hastalığı, Rezonance frequency, multifrequency tympanometry, eustachian tube, Parkinson's disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Östaki borusu orta kulak için çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Orta kulağın atmosferik basınçla dengelenerek timpanik membranın iç ve dış kısmındaki basıncın eşitlenmesini sağlar. Kulak zarı en yüksek genlikte ve her iki tarafında eşit basınç olduğu zaman en iyi ses iletimi gerçekleşir. Ayrıca orta kulakta üretilen sıvıların nazofarenkse drenajını sağlar ve orta kulağı ters istikametli akıntılardan ve basınçtan korur. Parkinson hastalığı yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. Normal olarak insan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Bu hücreler beynin substabsiya nigra adı verilen belli bir alanında yoğunlaşmış halde bulunurlar. Dopamin substansiya nigra ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin insanların akıcı ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarını sağlar. Dopamin üreten hücrelerin %60 ila %80'i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar. Multifrekans timpanometri, 226 Hz ile 2000 Hz arasındadeğişik probe tonlar ileelde edilen timpanogramların analizini saglayarak, orta kulak direnç vegeçirgenliğini geniş bir frekans yelpazesinde değerlendirebilen avantajlı bir test yöntemidir. Orta kulak admitansını ve unsurlarını ayrıştırarak inceleyen parametreler sunmaktadır.Multifrekans timpanometrenin sunduğu önemli parametrelerden biri de rezonans frekanstır. Belli patolojilerin varlığında rezonans frekans değeri normal ve sağlıklı kulaklara kıyasla daha alçak ya da yüksek değerler almaktadır. Çalışmamızda Parkinsonu olan hastalarda kas koordinasyonunun bozulmasından kaynaklanabilecek Östaki tüpü disfonksiyonunun orta kulağı etkileyebileceği düşünülerek multifrekans timponemetriyle bu hastaların rezonans frekanslarına bakılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Başkent Üniversitesi Kulak-Burun-Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Ünitesi'nde, Nöroloji Anabilim Dalı tarafından Parkinson Hastalığı tanısı ile izlenen otoskopik muayenesi normal olan 60-88 yaşları arasında 15 gönüllü(30 kulak) katılımcı ile yaş ve cinsiyet uyumlu 15(30 kulak)sağlıklı gönüllü katılımcı yer almıştır. Bir KBB uzmanı tarafından otoskopik muayenesi yapılan katılımcıların, immitansmetrik ölçümleri yapılmıştır. Tüm katılımcıların her iki kulaklarından (60 kulak) birden alınan rezonans frekans değerleri değerlendirilmeye alınmıştır. Yapılan ölçümlerde Parkinsonu olan hastalar için, sağ kulak rezonans frekans ortalaması 1160,00±519,34Hz, sol kulak için rezonans frekans ortalaması 1123,33±559,932Hz ve kontrol grubunun sağ kulak için rezonans frekans ortalaması 946,67±480,501Hz, sol kulak için rezonans frekans ortalaması 933,33±447,879Hz olarak bulunmuştur. Parkinsonlu hastaların rezonans frekans değerleri ile kontrol grubumuzun rezonans frekans değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The eustachian tube has very important functions for the middle ear. The middle ear is balanced with atmospheric pressure to ensure that the pressures inside and outside the tympanic membrane are equalized. The best sound transmission occurs when the eardrum is at its highest amplitude and has equal pressure on both sides. It also provides nasopharyngeal drainage of fluid produced in the middle ear and protects the middle ear against reverse flow and pressure. Parkinson's disease is a slow progressive neurodegenerative brain disease (with loss of brain cells). Normally, there are brain cells that produce dopamine in certain regions of the human brain. These cells are concentrated in a specific area of the brain called the nigra. Dopamine is a chemical substance that transmits messages between nigra and other brain regions that control body movements. Dopamine allows people to make fluent and harmonious movements. When 60% to 80% of the dopamine producing cells are lost, sufficient amount of dopamine can not be produced and the motor signature of the Parkinson's disease appears. Multifrequency tympanometry is an advantageous test method that can analyze middle ear resistance and permeability in a wide frequency range by providing analysis of tympanograms obtained with probe tones ranging from 226 Hz to 2000 Hz. Middle ear admittance and its components. One of the important parameters provided by multifrequency tympanometry is resonance frekans. In the presence of certain pathologies, resonance frequency values are lower or higher than normal and healthy ears. In our study, it was aimed to examine the resonance frequencies of these patients with multifrequency timopenemetry, considering that the anterior tube dysfunction, which may be caused by impaired muscle coordination in patients with Parkinson's disease, may affect the middle ear. For this purpose, 15 volunteers (30 ears) between the ages of 60-88 who have normal otoscopic examination with the diagnosis of Parkinson's disease by the Department of Otorhinolaryngology, Başak University Earl-Nose-Throat Department, Ear) healthy volunteer participant. Immunometric measurements of participants who underwent otoscopic examination by an ENT specialist were performed. Resonance frequency values taken from both ears (60 ears) of all participants were taken into consideration. For the patients who had Parkinsonian measurements, the right ear resonance frequency average was 1160,00 ± 519,34 Hz, the resonance frequency average for the left ear was 1123,33 ± 559,932 Hz and the resonance frequency average for the right ear of the control group was 946,67 ± 480,501 Hz, The resonance frequency average for the ear was 933,33 ± 447,879 Hz. No significant difference was found between the resonance frequency values of the parkinsonian patients and the resonance frequency values of the control group.