Süt dişi vital amputasyonlarında kullanılan ajanların etkinliğinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Long term evalution of pulpotomy agents that have been used primary tooth pulpotomy
- Tez No: 480926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZNURHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: MTA, Biodentin, Amputasyon, MTA, Biodentine, Pulpotomy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amputasyon tedavisi koronal pulpa dokusunun uzaklaştırılmasının ardından Biyouyumlu bir medikament ile radiküler pulpanın fikse edilmesi esasına dayanır. Süt dişi amputasyonu için ideal medikament yıllardır araştırılmaktadır. Son dönemde amputasyon tedavisinde kalan pulpa dokusunda rejenerasyona izin verecek materyaller ön plana çıkmıştır. Yapılan bu çalışmada, Biodentin ve Mineral Trioksit Aggregat (MTA) kullanılarak yapılan süt dişi amputasyonlarının uzun dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının incelemesi amaçlanmıştır. Bu randomize klinik çalışma, yaşları 5-9 arası değişen 25 çocuk hastada, klinik ve radyolojik inceleme sonucunda amputasyon tedavisi gerektirecek 50 süt azı diş üzerinde araştırma yapıldı. Her bir gruptaki 25 tedavi edilecek diş rastgele seçildi. Çalışma kapsamındaki dişler amputasyon tedavisi sonrasında paslanmaz çelik kron ile restore edildi. Hastalar 1, 3, 6, 12 aylık sürelerde klinik ve radyolojik olarak birbiriyle uyumlu iki hekim tarafından değerlendirildi. Çalışmada elde edilen veriler SPSS (22.0) programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi, bağımsız gruplarda iki yüzde arasındaki farkın önemlilik testi kullanıldı. Yanılma düzeyi 0.05 olarak alındı. Buna göre MTA grubunda klinik olarak %99, radyolojik olarak ise %89 başarı sağlanırken; Biodentin grubunda klinik olarak %99, radyolojik olarak ise %77 başarı sağlanmıştır. Bu başarı oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Biodentin 12 aylık değerlendirmede klinik ve radyolojik olarak MTA ile benzer sonuçlar gösterdi ve süt dişi amputasyonlarında güvenli bir şekilde kullanılabileceği bulundu.
Özet (Çeviri)
Pulpotomy treatment is based on the principle of fixation of radicular pulp with a biocompatible material after removal of the coronal pulp tissue. The ideal medicament has been investigated for years for primary tooth pulpotomy. In recent years, researchers have searched for an ideal material that allows regeneration of the residual pulp. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of mineral trioxide aggregate(MTA), biodentine, as a pulpotomy medicament in primary teeth, both clinically and radiographically. Twenty-five children (50 human primary molar teeth) between the ages 5 and 9 years were selected in this randomized clinical study. The patients were randomly assigned to receive the pulpotomy medicaments in either Group 1: MTA or Group 2: Biodentine. All the pulpotomized teeth were restored with stainless steel crowns and evaluated clinically and radiologically at 1, 3, 6, and 12 months. Data was entered in SPSS (22.0) and Mann-Whitney U and chi-square tests were used to determine if there were significant differences between the groups. Values of p< 0.05 were statistically significant. Clinical and radiological success rates were 99% and 89% in the MTA group and 99% and 77% in Biodentine group, respectively. There were no significant differences between the groups (p>0.05). The radiographic success rates decreased in the controls but there were no significant differences. Biodentine showed similar clinical and radiographic results as MTA in the 12-month evaluation and can be safely used as a pulpotomy medicament