Deneysel olarak oluşturulan spinal kord yaralanmasında trombositden zengin plazmanın etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of platelet rich plasma in experimental spinal cord injury
  1. Tez No: 480987
  2. Yazar: HİLAL YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN YARAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Omurilik yaralanması, trombositten zengin plazma, oksidan-antioksidan parametreler, omurilik, mesane, böbrek, Spinal cord injury, platelet rich plasma, oxidant-antioxidant parameters, spinal cord, bladder, kidney
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Omurilik yaralanması (SKH) idrar yolu enfeksiyonlarına, böbrek ve mesane sorunlarına yol açabilir. SKH'da oksidatif stres ve inflamatuar yolakların aktivasyonu doku hasarında önemli rol oynamaktadır. Trombositler yara iyileşmesini başlatan birçok büyüme faktörü ve sitokinleri ihtiva ederler. Büyüme faktörleri, çeşitli ajanlarla uyarılmak suretiyle trombositlerden salınır. Trombositden zengin plazma (TZP) yumuşak ve sert dokularda hızlı bir iyileşme sağlar. Bu çalışmada spinal kord hasarından sonra spinal kord, mesane ve böbrek üzerine TZP uygulamasının potansiyel koruyucu etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley cinsi sıçanlar üç gruba ayrıldı; Kontrol grubu, SKH grubu ve TZP uygulanan SKH grubu. SKH indüksiyonu için modifiye edilmiş ağırlık düşürme modeli uygulandı. TZP iki kez santrifüj işlemi ile hazırlandı ve hasarlı omuriliklere uygulandı. SKH indüksiyonundan bir hafta sonra, sıçanlar kesildi ve dokular alındı. Doku homojenatları doku hasar ve doku antioksidan parametrelerini incelemek için serum fizyolojik ile hazırlandı. Bulgular: Tüm dokularda malondialdehit, miyeloperoksidaz, nitrik oksit ve siyalik asit SKH grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttı. Doku faktörü aktivitesi ise SKH grubunda yalnızca omurilik dokusunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Glutatyon, glutatyon-S- transferaz, süperoksit dismutaz ve katalaz aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı. TZP uygulanması ile SKH grubuna kıyasla hemen hemen tüm parametrelerde anlamlı iyileşme gözlendi. Sonuç: TZP tedavisi, spinal kord, mesane ve böbrek dokularında antiinflamatuar ve antioksidan etkileri ile SKH'na bağlı oksidatif hasara karşı faydalı olabilir. TZP tedavisi,oksidan-antioksidan dengesinin korunmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Spinal cord injury (SCI) can lead to urinary tract infections, kidney and bladder problems. Oxidative stress and activation of inflammatory pathways in the SCI play an important role in tissue damage. Platelets have many growth factors and cytokines which start wound healing. Growth factors are released from platelets by stimulation with various agents. Platelet rich plasma (PRP) provides rapid improvement in both soft and hard tissues . In this study, the aim was to investigate the potential protective effect of PRP in experimental spinal cord injury on spinal cord, bladder and kidney. Materials and Methods: Sprague-Dawley male rats were divided into three groups; control group, SCI group and PRP applied SCI group. Modified weight-drop model was performed for SCI induction. PRP was prepared by two consecutive centrifugations and applied to spinal cord. A week after SCI induction, rats were decapitated and tissues were taken.Tissue homogenates were prepared in saline to examine tissue damage and tissue antioxidant parameters. Results: In all tissues malondialdehyde, miyeloperoxidase, nitric oxide increased significantly in SCI group compared to control group. Tissue factor activity decreased significantly in SCI group compared to control group only in spinal cord tissue. Glutathione, glutathione-S transferase, superoxide dismutase and catalase activities decrease significantly compared to control group. Application of PRP improved almost all parameters significantly compared to SCI group . Conclusions: PRP treatment may have beneficial effects against SCI induced oxidative damage in spinal cord, bladder and kidney tissues through its anti-inflammatory and antioxidant effects. PRP treatment could ensure maintenance of oxidant-antioxidant balance.