Türkiye'deki yataklı tedavi kurumlarına ait verilerin istatistiksel analizi (1992)
The Statistical analysis of the data which appeared in the statistical yearbook (1992) of hospitals in Turkey
  1. Tez No: 48117
  2. Yazar: KADİR SÜMBÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR SÜMBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Tıbbi Biyoloji, Hospitals, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yataklı tedavi kurumları, Hastaneler, Yatak işgal oranı, Turkish hospitals, occupancy ratios
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
82 ÖZET Çalışmanın amaçları: 1 -Yataklı Tedavi Kurumlan istatistik Yıllığı 1992'de yer alan veriler aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na ait hastanelerin yatak kullanım düzeyini yansıtan istatistikleri hesaplamak, bu istatistikleri hastane işleten diğer kurumların istatistikleriyle kıyaslamak, 2-Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde yatak işgal oranını etkileyen faktörleri saptamak, 3-Yatak işgal oranlarının yükseltilmesine yönelik öneriler geliştirmek,4-Yukarıda belirtilen amaçlara seçilen bir il düzeyinde de ulaşmak. Çalışmanın verileri,“Yataklı Tedavi Kurumları İstatistik Yıllığı 1992”de yer alan verilerdir. Bilgisayara 739 hastanenin verileri yüklenmiştir. Yıllıkta yer almasına karşın fiili yatak sayılan sıfır olan hastanelerle, Sağlık Bakanlığına ait Sağlık Merkezleri ve Bakımevi niteliğinde olan Darülaceze Hastanesi verileri inceleme dışında bırakılmıştır. Sağlık Bakanlığı'nın tüm fiili hasta yatakları için yatak işgal oranı % 56.3 olarak bulunmuştur. Oysa bu rakam Tıp Fakültesi hastaneleri için % 59, SSK için % 71.9'dur. Hastanelerin yatak işgal oranlan ortalaması ise Sağlık Bakanlığında % 38.4'tür. Bu rakamın düşüklüğü genel amaçlı ve az yataklı hastanelerin genellikle çok düşük yatak işgal oranlarına sahip olmalarıyla ilgilidir. Sağlık Bakanlığı'nın düşük yatak işgal oranıyla çalışan hastanelerinde yaygın olan özellikler; az yataklı olma, uzmanı olmama ve ya az sayıda olma, ameliyat yapılmama veya çok az sayıda yapılma, merkez nüfusu 20000'den az ilçe merkezlerinde yer alma, Doğu'da olma olarak saptanmıştır. Az yatak sayılı olmasına karşın yüksek yatak işgal oranıyla çalışan ilçe hastaneleri de vardır. Ancak nüfusu yüksek ve hekim kümelenme sine uygun ilçe merkezlerindeki hastaneler işlevsel olabilmektedir. Çalışmada ayrıntılı incelenen Sivas'la ilgili bulgular da bu doğrultuda sonuç vermiştir. SSK hastaneleri genellikle daha yüksek yatak işgal oranlarıyla çalışmaktadır. Sağlık Bakanlığı, yatak işgal oranı çok düşük olan az nüfuslu ilçe merkezlerindeki yataklı tedavi kurumlarını birinci basamak hizmet birimlerine dönüştürme fikri üzerinde durmalıdır. İl merkezine ulaşımı zor olup sosyo-ekonomik özellikleriyle hekim kümelenmesine olanak tanıyan ilçe merkezlerindeki hastaneler ise güçlendirilmelidir. Yatak işgal oranlarının Türkiye düzeyindeki düşüklüğü, yatak kapasitesini arttırma çabalarına henüz gerek olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
84 ABSTRACT The Statistical Analysis of the Data Which Appeared in the Statistical Yearbook (1992) of Hospitals in Turkey. The objectives of the study were to calculate occupancy related ratios in the hospitals belonging to the Ministry of Health of Turkey; to compare the occupancy ratios of the hospitals of the Ministry of Health with those of the hospitals belonging to other organizations such as Medical Faculties and the Social Insurance Institution (SSK); to find out the factors affecting occupancy. Data came from the statistical yearbook of the hospitals (1992) published by the Ministry of Health. Occupancy ratios of all hospital beds belonging to the Ministry of Health, the Medical Faculties, and the Social Insurance Institution were found to be as 56.3 %, 59 %, and 71.9 % respectively. Mean occupancy ratio was 38.4 % in the hospitals of the Ministry of Health. Being a small hospital, having no or a small number of specialists, being located in the district centers with a population less than 20000, being located in the Eastern part of the country, being a hospital where no or a small number of operations had been performed In the year Investigated appeared to be associated with low occupancy ratio. However a few small sized district hospitals had rather high occupancy ratios. Such a situation occurred in districts having a population more than 20000, and / or being far from pro vincial centers and/or being rather active socio-economicly. Findings re garding Sivas Province.that was examined in detail, parelleled those regarding all country. SSK had the best figure in terms of mean occupancy ratio among all Institutions having hospitals. Ministry of Health should transform its district hospitals with very low occupancy ratios into primary health care centers. Some district hospitals that already had had an acceptable level of occupancy should also be supported with additional resources for better performance.