Çok değişkenli analizlerde kullanılan uzaklık ve benzerlik ölçütlerinin kullanım yerleri üzerine uygulamalı bir çalışma
Distance and similarity measures wich were used and applicatedin multivariate analysis
  1. Tez No: 48118
  2. Yazar: HARUN FATİH TOMBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REHA ALPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: uzaklık, yakınlık, benzemezlik, benzerlik, kümeleme analizi, distance, proximity, dissimilarity, similarity, cluster analysis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, bazı çok değişkenli analizlerde (kümeleme analizi başta olmak üzere) n tane bireyin uzaklıklarından elde edilen nxn boyutlu D uzaklıklar matrisini elde etmede kullanılan uzaklık ve benzerlik ölçütleri tanımlanmıştır. Verilerin ölçüm biçimine (aralık (nicel), nitel (kesikli), frekans sayılan ve ikili) uygun uzaklık ölçütleri belirlenmiş ve ilgili sorunun çözümünde hangi uzaklık ölçütünün daha iyi olacağı tablo halinde gösterilmiştir. Kümelenmemiş nesneleri, benzerliklerine göre kümelemede kullanılan uzaklık ve benzerlik ölçütlerinin birbirlerine göre üstünlükleri tartışılmıştır. Daha sonra uygulama; Afrika, Asya ve Avrupa ülkelerinden toplam 15 ülkenin ölçümle belirtilen 9 değişkeni üzerinde yapılmıştır. Bu ülkelere ait 15x9 boyutlu veri matrisinden yola çıkılarak verinin ölçüm biçimine uygun uzaklık (benzemezlik) ölçütleri yardımı ile uzaklıklar matrisi, benzerlik (yakınlık) ölçütleri yardımı ile de yakınlıklar matrisi bulunmuş ve bu matrisler yardımıyla en yakın komşuluk yöntemi kullanılarak kümeleme analizi yapılmıştır. Kümeleme analizinin sonucu yorumlanarak kümelemede kullanılan uzaklıklar (distance) veya yakınlıklar (proximity) matrisinin diğerlerine göre avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, distance and similarity measures which are used for handling nxn distance matrix, D were described. Distance matrix, D is generally used in many multivariate analyses. According to the type of data (interval, discrete, frequency counts, binary) suitable distance measures have been indicated and these measures are shown in a table. Superiorities of distance and similarity measures which are used for clustring the unclustered objects were discussed. Application were carried out for the data which consist of 9 continuous variables of the 15 countries from Afrika, Asia and Europe. By using a 15x9 data matrix, distance and similarity matrices have been constructed and by using the single linkage method, cluster analysis was employed.