Soyut dışavurumculuğun derin öznelliği yücelten tavrına karşılık minimalizm'in nesnel sessizliği
The objective silence of minimalism versus the attitude of glorifying the deep subjjectivi̇ty of abstract expression
  1. Tez No: 481253
  2. Yazar: BETÜL GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EVREN KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Soyut Sanat, Soyut Dışavurumculuk, Gerçeküstücülük Minimalizm, Art, Abstract Art, Abstract Expressionism, Sürrealizm, Minimalism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezin amacı, Soyut Dışavurumculuk akımı ve Minimalizm akımı sanatçılarının işleri arasındaki farkları ve etkilerinin neler olduğunu araştırıp bir senteze ulaşmaktır. Bu amaçla bu çalışmada, akımlar ve sanatçıların tarihsel süreçleri kısaca özetlenerek, genel sanat anlayışlarına ve sanatçılarının üsluplarına, örneklerle yer verilmiştir. Soyut Dışavurumculuk akımı ve Minimalizm akımı sanatçıları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar kıyaslanmıştır. Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşının insanda oluşturduğu olumsuz etkileri ve tehlikeye giren özgürlüklerin, sanatçılar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Soyut Dışavurumculuk akımının, duyguya, özgünlüğe verdiği öneme karşı bir tepki olarak doğan Minimalizm'in nesnenin sadece nesne olma özelliğini ve sadeliği ile yaptığı çalışmaları, sanatçılar üzerinden araştırma özelliği ile yapılmıştır. Soyut Dışavurumculuk akımı sanatçılarının özgün tavırları ile derin anlamlar içeren dışavurumları karşısında, Minimalizm sanatçılarının rasyonel tavır ile, simetri ve düzeni önemseyen yalın işleri arasındaki farkları ve etkilerinin neler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the differences between the abstract expressionist movement and the works of the artists in Minimalism studies and what their effects are and to arrive at a synthesis. For this purpose, in this work, the historical processes of the currents and artists are briefly summarized, with examples of general artistic understandings and styles of artists. The similarities and differences between the abstract expressionist movement and artists of the Minimalism movement are compared. In this study, the negative impacts of the Second World War and the effects of the freedoms that enter into danger were investigated. Minimalism studies in response to the current of abstract expressionism It was done with the research feature through the artists. The abstract expressionist movement, in the face of the expressions of the artist's original attitudes and profound meanings, The differences between the rational attitude of minimalist artists and the lean work that emphasizes symmetry and level And what was the effect of what happened.