Manisa yazma eser kütüphanesinde bulunan 2 adet Delâil-i Hayrât'ın kitap sanatları bakımından incelenmesi
The examination in case of the book arts for two of Delâilü'l Hayrats in Manisa library of manuscripts
  1. Tez No: 481259
  2. Yazar: GÖNÜL URVASIZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, El yazması, Delâil-i Hayrât, Hat, Tezhip, Cilt, Manisa Handwriting Library, Handwriting, Delâil-i Hayrat, calligrapy, Illumination, Book Tome
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan 2819 ve 2820 envanter numaralı Delâil-i Hayrât dua kitapları kitap sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. İncelenen Delâil-i Hayrâtları XVIII. Yüzyıla ait olup Türk kitap sanatları bakımından araştırılmaya değer bulunmuştur. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde; kitap sanatları ile ilgili bilgi yer almaktadır. İkinci bölümde; el yazmalarının konuları ve Delâil-i Hayrât hakkında bilgi yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Manisa'nın tarihi, Manisa yazma eser kütüphanesi hakkında bilgiye yer verilmiştir. Aynı bölüm içerisinde 2819 ve 2820 envanter numaralı Delail'i Şerif'ler kitap sanatları bakımından incelenerek, üslûp, desen, motif, renk ve dönem özellikleri gibi bir çok bakımdan ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the Delâil-i Hayrât prayer books with inventory numbers 2819 and 2820 in the Manisa Handwritten Library were examined in terms of book arts. Examined Delâil-i Hayrat books belongs to the XVIII. century and it has been found worthy to be investigated in terms of Turkish book arts. In the fırst part of the thesis consisting of three chapters; Information about book arts. In the second part; The topics of manuscripts and information about Delâil-i Hayrat. In the third section, information about the history of Manisa, the Manisa handwriting library is given. Within the same section, Delâil-i Şerif "books with the inventory numbers of 2819 and 2820 were examined in terms of book arts and examined from many aspects such as style, pattern, motif, color and period features.