Sosyal bilgiler dersinde eğitim yazılımı kullanılmasının öğrenci akademik başarısına etkisi: Morpa Kampüs örneği
The effect of using educational software during social studies courses on students' academic success: A case of Morpa Kampüs
- Tez No: 481304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA TAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Eğitim Yazılımı, Morpa Kampüs, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Social Studies, Education Software, Morpa Kampüs, Teaching Social Studies
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çağımız bilgi ve teknoloji çağıdır. Her alanda olduğu gibi eğitim- öğretim alanında da bilgisayar kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle eğitim yazılımları derslerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yazılımların derslerde kullanımı ile ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Morpa Kampüs Eğitim Yazılımı'nın sosyal bilgiler dersinde öğrenci başarısına etkisini ve öğrencilerin bu yazılımla ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışmamızda nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen araştırmanın modelini oluşturmuştur. Araştırmamız, biri deney diğeri kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 19, kontrol grubunda ise 21 öğrenci bulunmaktadır. Her iki gruba da deney öncesi ön-test, deney sonrası sontest uygulanmıştır. Ön-test aşamasında araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testi kullanılmıştır. Araştırmanın deney grubunda ders işlenirken Morpa Kampus Eğitim Yazılımı kullanılmıştır. Kontrol grubunda ise ders kitabının kullanıldığı geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. 5 haftalık ders işleme süreci tamamlandıktan sonra deney ve kontrol grubuna son test uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda; mülakat yöntemi kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin Morpa Kampüs Eğitim Yazılımı ile ilgili görüşleri mülakat formu kullanılarak alınmıştır. Bu mülakatta öğrencilere 6 adet açık uçlu soru yöneltilmiştir. Araştırmanın evrenini Tokat ili Turhal ilçesinde bulunan ortaokullar oluşturmaktadır. Örneklemini ise Tokat ili Turhal ilçesi Gaziosmanpaşa Ortaokulunda öğrenim gören 5. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem belirlenirken olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme metodu kullanılmıştır. Araştırmamızın nicel boyutunda elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programından yararlanılmıştır. Araştırmamızdaki kontrol ve deney grubunun ön test aritmetik ortalamaları SPSS yardımıyla hesaplanmıştır. Grup içi ön test- son test sonuçlarının karşılaştırılmasında bağımlı örneklem t- testi kullanılmıştır. Kontrol ve deney gruplarının test sonuçlarının birbirleriyle karşılaştırılmasında ise bağımsız örneklem t- testi kullanılmıştır. Bu testler uygulanmadan önce ön test ve son test puanlarının normallik testi yapılmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında deney grubuyla yapılan mülakatlarda elde edilen veriler kontrol edilerek sınıflandırılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Ders işlenişi sırasında Morpa Kampüs Eğitim Yazılımı'nın kullanıldığı deney grubunun son test puanları ile ders ve çalışma kitabının kullanıldığı kontrol grubunun son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Bu sonuç derslerde bilgisayar yazılımı kullanılmasının ders ve çalışma kitabının kullanıldığı geleneksel yönteme göre daha iyi sonuçlar verdiğinin kanıtıdır. Yine Araştırmamızın nitel boyutunun sonuçları öğrencilerin sosyal bilgiler dersinde eğitim yazılımı kullanımına karşı olumlu bir tutum takındıklarını göstermektedir. Eğitim yazılımları öğrencilere öğrenme hızlarına göre bireysel öğrenme fırsatı tanır. Bu yazılımlarda öğrenmeyi kolaylaştırıcı görseller daha fazla yer alır. Öğretmenlerimiz derslerde eğitim yazılımı kullanılmasının eğitimin kalitesini artıracağına inanmalıdır ve derslerinde daha fazla eğitim yazılımlarına yer vermelidirler. Öğretmenlerimiz eğitim yazılımlarını daha iyi kullanabilmek için kendilerini geliştirmelidirler. Milli Eğitim Bakanlığı okullarda ve okul dışında öğrencilerin eğitim yazılımlarına rahatça erişimini sağlayacak ortamlar hazırlamalıdır. FATİH projesi kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere dağıtılması düşünülen tabletlerin en kısa zamanda dağıtımı bitirilmelidir. Ayrıca okulların sorunsuzca internete bağlanmaları sağlanmalıdır. Eğitim Bilişim Ağı her zaman güncel tutulmalı, özel sektör tarafından hazırlanan eğitim yazılımlarına öğrencilerin ücretsiz ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Öğretmenlerimize eğitim yazılımlarını etkili kullanabilmeleri için özenle hazırlanmış hizmet içi eğitimler verilmelidir. Üniversitelerimizin eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerimize eğitim yazılımlarının ve Eğitim Bilişim Ağı'nın kullanımı ile ilgili dersler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This is the age of information and technology. The usage of computers is common on education and teaching as it is common on every area. Especially educational softwares are used heavily during the lessons. There are a lot of studies on using these softwares during the lessons. The purpose of this study is to display the effect of using Morpa Kampüs educational software during social studies lesson on students' success and the thoughts of students related to this software. Quantitative and qualitative research methods were used at the study. Pre-test and late-test controlled group experimental pattern formed the model of the study on the quantitative part of the study. The study was practiced on two groups; the control group and the experimental group. There are 19 students in the experimental group and 21 students in the control group. Both groups were practiced pre-test before the experiment and late-test after the experiment. A success test prepared by the researcher was used at pre-test stage. Morpa Kampüs software was used during the lessons with the experimental group. The lessons were practiced with course books with traditional methods in the control group. A late-test was practiced on both groups after a five-week lesson period. The interview method was used on the qualitative part of the study. The thoughts of experimental group students on Morpa Kampüs education software was taken by using interview paper. 6 open-ended questions were asked to the students. The scope of the study is the secondary school students in the Turhal town of Tokat city in Turkey. The sample is the 5th grade students in Gaziosmanpaşa secondary ix school in Turhal town of Tokat city. Purposed sampling method of sampling methods not based on probability was used while choosing the sampling. SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used while analyzing the data of the quantitative part of the study. The pre-test arithmetic averages of the control and experiment groups were calculated with SPSS. Dependent sampling ttest was used while comparing the test results of the control and experiment groups. The normality test of the pre-test and late-test scores were done before practicing these tests. At the qualitative stage of the study, the data taken from the interviews with the experiment group was classified after they were controlled. The data was analysed with descriptive analyses method. When the late-test scores of the experimental group in which the Morpa Kampüs education software was used and the control group in which the course book was used were compared, a significant diversity was seen in favour of the experiment group. This result is the proof of that using computer software during lessons gives better results than the course book based traditional methods. Moreover, according to the results of the qualitative part of the study students develop a positive attitude to the usage of the educational software during the social studies lessons. Educational softwares give individual learning opportunities to students according to their learning speed. There are more visual materials which make learning easier in these softwares. Teachers should believe that using educational softwares during lessons makes learning more qualified and they should spare more time using educational softwares. Teachers should improve themselves to use educational softwares. National Education Ministry should enhance students to reach the educational softwares in and out of the schools. The delivery of the tablets in FATİH project should be done to the students and teachers in a very short time. The smooth internet connection of the schools should be done. EBA (The education and Information Network) should always be updated and free-access of students to the softwares prepared by private sectors. The teachers should be given carefully prepared in service training to use the softwares effectively. Lessons about the usage of educational softwares and EBA (The education and Information Network) should be given to the students of education faculties of the universities.