Cam sanatında saydamlığın eser anlamına etkisi
The effect of transparency on the meaning of art-work in glass art
  1. Tez No: 481324
  2. Yazar: ELİF GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Saydamlık, Eser- Anlam İlişkisi, Glass, Lucidity, Art- work and Meaning Relation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Cam, saydamlık özelliği ile sanat alanında kullanılan diğer saydam malzemelerden bütünüyle ayrılır. Geçmişte ziynet eşyaları ya da kullanım eşyaları olarak üretilirken, cam malzeme ile yapılan ilk üretimler tam tarihlendirilemese de kendine özgü, ayırt edici özelliklerinden biri olan saydamlığı ile sanat alanında kullanılışı çok uzak bir geçmişe sahip değildir. Günümüzde de bu özelliğinin kullanılışı sonuçta elde edilen görsel etkiler bakımından farklılıklar göstermekte, biçimsel arayışlar içinde olan sanatçıların elinde hızla özgün eserlere dönüşerek değişmekte ve teknik açıdan gelişim göstermektedir. Biçim arayışı içinde olan sanatçılar için saydamlığına bağlı olarak geçirgen olma ve içini gösterebilme özelliği ile ideal sayabileceğimiz ve bu sebeple de kullanışlı bir malzeme olma yolunda olan cam; sanatçıya teknik şekillendirme olanakları açısından çok farklı ufuklar sunarken, saydam özelliği ile kurulan eser- anlam ilişkisine de katkıda bulunmakta, biçim- içerik bütünlüğünü sağlayan bir öğe haline gelmektedir. İçini gösteren yapısı ile bu saydam malzeme, kendi bünyesinde farklı bir ifade alanı yaratmaktadır. Mekanı da sayarsak, kendiliğinden mekan içinde mekan oluşturmuş olur. Bu ifade alanı içinde de renk, ışık ya da farklı görsellerin sınırsız çeşitlilikte kullanımına imkan tanırken, içinde derinlik oluşturarak kesitindeki imgeleri farklı boyutlara taşıyan bir aracı olmakta ve zaman zaman da anlamın kendisine dönüşebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Glass completely differs from other art materials with its transparency. Although the discovery of glass; which has a long history; can not be dated implicitly; its usage in art forms with its distinguishing features has a recent past. At the present day, use of its mentioned feature displays diversity in terms of received visual effects, transforming into authentic artwork in the hands of artists who are in search for variant methods and forms and shows development in terms of technicality. Glass; which can be counted as ideal for the artists who are in search for different forms with its being permeable and showing its inside which drive from the transparent feature; not only widens horizon in terms of technical formalising possibilities but also it contributes to the relation between the art work and meaning which is sustained with transparency and becomes an element which ensures form and content integrity . It creates a distinct expression realm in its own body thanks to its transparency. If we assume the environment, it creates an environment within another environment by itself. In this realm of expression, while it enables limitless usage of color, light or other visuals, by creating depth within itself, it becomes intermediate which transports the images in its sections to different dimensions and from time to time, it becomes the meaning itself .