Two harbor cities: Sinop and Antalya during the Seljuk and Ottoman periods
İki liman kenti: Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde Sinop ve Antalya
  1. Tez No: 481559
  2. Yazar: MELİKE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZAY PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Tarih, Architecture, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Antalya, liman kentleri, kentsel gelişim, Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi, Sinop, Antalya, urban development, harbor cities, Seljuk period, Ottoman period
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu çalışma Anadolu Selçukluları'nın iki sahil kenti olan Sinop ve Antalya'yı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki kentsel gelişimleri bağlamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kentler sırasıyla Karadeniz ve Akdeniz kıyısında liman olarak ticareti kolaylaştıran ve güvenlik sağlayan konumları nedeniyle önemlidir. Bu nedenle Anadolu Selçukluları tarafından en erken fethedilen kıyı kentleri olmakla birlikte Orta Çağ ve sonrasında Türk yönetimi altında olmaya devam etmişlerdir. Çalışma, Sinop ve Antalya'nın sosyal ve ekonomik dönüşüme dayalı olarak fiziksel çevre ve yerleşme bağlamında gelişimine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to study Sinop and Antalya, which were two coastal cities of the Seljuks in terms of urban development in the Seljuk and the Ottoman periods. These cities are important because of their locations as harbors along the Black Sea and the Mediterranean Sea respectively easing trade and providing security. Accordingly they are the coastal cities which were conquered earliest by the Anatolian Seljuks and remained in Turkish rule during the Medieval Era and afterwards. The study focuses on development of Sinop and Antalya in terms of physical environment and settlement based on social and economic transformation.