The effects of early maladaptive schemas on each partner's marital satisfaction: the mediating roles of schema coping styles and perceived partner responsiveness
Erken dönem uyumsuz şemaların partnerlerin evlilik doyumu üzerine etkileri: Şema baş etme stilleri ve partner duyarlılık algısının aracı rolleri
- Tez No: 481560
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NURAY KARANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Early Maladaptive Schemas, Schema Coping Styles, Perceived Partner Responsiveness, Marital Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı; (1) erken dönem uyumsuz şemalar, şema baş etme stilleri ve partner duyarlılık algısının evlilik doyumu üzerindeki olası etkilerini, (2) şema kaçınma baş etme stilinin, (3) şema telafi etme baş etme stilinin, ve (4) partner duyarlılık algısının şema alanları (zedelenmiş otonomi, kopukluk, yüksek standartlar, zedelenmiş sınırlar, ve başkası yönelimlilik) ve evlilik doyumu arasındaki ilişkideki aracı değişken rolünü araştırmaktır. Evlilik doyumu üzerindeki çift yönlü etkileri saptamak amacıyla istatiksel analiz olarak Aktör-Partner Bağımlılık Modeli kullanılmıştır. Beş aydan uzun süredir evli olan 124 evli çiftten her eş ölçekleri ayrı ayrı doldurmuştur. Bulgular erkeklerin kaçınma baş etme stili, kadınların Yüksek Standartlar şema alanı, erkeklerin Kopukluk ve Başkası Yönelimlilik şema alanları ile kadınların evlilik doyumu arasındaki ilişkilerde aracı değişken rolü oynadığını göstermiştir. Ancak, telafi baş etme stilinin aracı değişken rolüne ilişkin hipotez desteklenememiştir. Partner duyarlılık algısının aracı rolü incelendiğinde ise, hem kadınların hem de erkeklerin Zedelenmiş Sınırlar şema alanının kadınların partner duyarlılık algısını olumsuz şekilde yordadığı ve her iki eşin evlilik doyumunu düşürdüğü bulunmuştur. Ayrıca, erkeklerin partner destek algısının kendi Kopukluk ve Zedelenmiş Sınırlar şema alanlarının ve kendi evlilik doyumu arasındaki ilişkide aracı değişken rolü oynadığı bulunmuştur. Son olarak, bu çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları, klinik uygulama anlamında katkıları ve gelecek araştırmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of the current study are to examine (1) the possible effects of early maladaptive schemas, schema coping styles, and perceived partner responsiveness on marital satisfaction; (2) the mediating role of avoidance coping style; (3) the mediating role of compensation schema coping style; and (4) the mediating role of perceived partner responsiveness in the relationship between schema domains (i.e. Impaired Autonomy, Disconnection, Unrelenting Standards, Impaired Limits, and Other Directedness) and marital satisfaction. The Actor-Partner Interdependence Model was used to examine the bidirectional effects of variables pertaining to wives and husbands in predicting their marital satisfaction. Each spouse among a hundred and twenty-four couples who were married for at least 5 months completed the measures. The results revealed that husbands' avoidance coping style mediated the relationship between 1) wives' Unrelenting Standards, 2) husbands' Disconnection, 3) husbands' Other Directedness schema domains and wives' marital satisfaction. However, the hypothesis about the mediating effects of compensation coping style was not supported. Regarding the mediating role of perceived partner responsiveness, both wives' and husbands' Impaired Autonomy schema domains decreased wives' perceived partner responsiveness, and this decrease, in turn, leads to a decrease in both spouses' marital satisfaction. Moreover, husbands' perceived partner responsiveness mediated the relationship between husbands' both Disconnection and Impaired Limits schema domains and husbands' marital satisfaction. Finally, this study discusses its strengths and limitations, clinical implications as well as makes suggestions for future research.