Hurûfât Defterlerine göre Kilis'te sosyal ve iktisadi hayat
Social and economic life in the city of Kilis according to the Hurûfât Papers
  1. Tez No: 481850
  2. Yazar: MEHMET TEKTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ve İktisadi Hayat, Hurûfât defterleri, Kilis, Social and Economic Life, Hurufat Papers, Kilis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinde bulunan Hurûfât defterleri kaza yönetimine göre alfabetik bir sırayla tutulmuşlardır. O günkü kazaların sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimlerini bu kayıtlardan tespit edebilmekteyiz. Kazalarda bulunan cami, mescit, zaviye, hamam, medrese ve bunun gibi birçok kurumlara (dini, sosyal, kültürel) görevli atanmaları ve görevliler hakkında yapılan her türlü işlemlerin defterlere kaydedildiğini görmekteyiz. Genellikle divani türünde yazılan bu defterlerde görevlilerin ne kadar ücret almış olduğunu da tespit edebilmekteyiz. Kilis'e ait 25 defteri (94 sayfa) incelediğimizde Kilis'in 1690-1832 yıllarına ait bilgilerine ulaşabilmekteyiz. Bazı defterlerde Kilis tek sayfada yer alırken bazılarında ise bu sayı daha fazladır. Bu çalışmamız neticesinde Kilis'in çok da bilinmeyen yıllarında şehrin ve çevresindeki yerleşimlerde ne türde kurumların bulunduğunu saptayabildiğimiz gibi bu kurumların nasıl bir gelişim ve değişim gösterdiğini de izleyebilmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Hurufat Papers, which are in the Vakıflar Genel Müdürlüğü, were kept alphabeticly according to township management. We can identify these towns social, cultural and economic developments from these records. We can also see that all of the datas of the appointments to the religious, social and cultural institutions and processes about these appointed staff were recorded in these papers. From these books, which were generally written in the Divani style, we can also learn the amount of salaries of these officers. When we examinate 25 books, which belong to Kilis, we can reach the information about Kilis between 1690-1832. While Kilis has only one page in some of these books, this number can rise in others. Thanks to the conclusion of this study, we can identfy what kind of institutions Kilis and its bordering area had, and how did these institutions developed and changed between 1690 and 1832.