6 numaralı Halep Şer'iyye Sicili'nin (Sayfa 201-280 ) tercüme ve değerlendirilmesi
An evaluation of Aleppo Court Records number 6 (p 201-280)
- Tez No: 481851
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Halep Şer'iyye sicilleri, Kadın, Çocuk, köle, Miras, Adli işleri, vakıf, Fiyatlar, Kira, The Judicature in the Ottoman empire, the human rights, the critical, the properties especially houses, shops and farmlands, theprices of the houses range
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Üzerinde çalıştınız 6 numaralı Halep şer'iyye sicili Şam'da“merkezi vesaiki tarihîye”'de mevcuttur. Belge 995-999 H-1587-1591 M, tarihlerine aittir. Toplam 362 sayfa ve 1512 adet belgeden oluşan 6 numaralı şer'iyye sicilinin 201-280 sayfa arası,ArapçadanTürkçe 'ye çevrildi. İçinde bulunan 3 belge Osmanlıcadır. Konular mucip-i Gılman, katil davası, tımar satışı üzerinedir. Bu belgeler üç kısımda incelenmiştir: Bu belgelerde; sosyal yapı, evlilik, boşanma ve nafaka hakkında bilgi verilmektedir. Mehr-i mukaddem miktarları 80 dînâr ile 120 dînâr arasında değişmektedir. Peşin ödenen mehr-i muaccel ile genellikle sonradan ödenen mehr-i müeccelin 60-80 dinar arasında olduğu hesaplanmıştır. Kişinin sevap kazanması için cariyenin mükatebe yoluyla azat edilişi de yer almaktadır, cariye ve köle 100 - 195 dînâra satılırdı. Miras, vasi ve vekâlet hakkında da bilgi vermektedir. Halep'teki vakıflarla ilgili işlemlere ait bilgiler incelemiş olduğumuz kayıtlarda yer almaktadır. İslam hukukçuları arasında en tartışmalı konulardan biri olan vakıf gayrimenkullerinin tebdili konusunda Halep'te zorunluluk durumunda değişiklik yapılabildiği görülmektedir. Vakıf yönetimi için bir kişi tayin edilmiştir. Vakıf yöneticisine“mütevelli el-vakıf ”adı verilir, kusuru olduğunda değiştirilmesi gerekir. Ekonomik yapı, Halep parası, fiyatlar ve gayrimenkul (ev ,dükkan ,han , değirmen) gibi satışlar hakkında da bilgileri ihtiva etmektedir. Çeşitli ticari işlemler ve sair konularla ilgili az sayıda belge bulunmaktadır. Bu dönemde çalışanların günlük -aylık olarak kaç para aldığından da bahsedilmiştir. İmamlık, mütevellilik ve çeşitli çalışanların günlük 1 – 96 osmani akçe arası ücret aldığını görüyoruz
Özet (Çeviri)
The Judicature in the Ottoman empire during the period of 1588 is considered the ideal example of its time . Furthermore , it is highly respected and equitable for the human rights . It is notable that such a system is never found neither in Europe nor in East of Asia .It is worth mentioning that the judgmental documents are incredibly rich of valuable and great information that talk about the economic , criminal and social problems . When I studied these documents that go back to the year of 1588 , in particular the sixth volume including the pages from 201 till 280 , it greatly showed fundamental information about the prevailing endowment system with the its rules .It also includes the export and import that belonging to the endowment documents which fairly allocate its budget in serving the holy places , mosques , schools , people and employees' salaries .It also informs us about the Muslim woman who totally enjoys with different rights in the fields of work , inheritance , dowry and alimony as well . More details have been showed in these documents especially about the criminal law and the special religious rules of the individuals and the problems of employees' salaries .One of the critical and sensitive issue mentioned in these documents is slavery and how the Islamic law / Shariah deals with it . In Fact, there are a lot issues which are considered to be so important at that time such as the properties especially houses , shops and farmlands. To be specific in thissubject , theprices of the houses range from 13 to 200 Dinar while for theren tal , it is between 2 to 40 Dinar yearly .The price of selling a shoprangesfrom12 to 400 Dinar , where as for theren tal , it is about 10 to 20 gümüş kıt'a , and farmlands as well 12 -1000 Dinar .