Arzu, ideoloji, politika: 1960'lar ve '70'lerin Türkiye solu üzerine bir şizoanaliz denemesi
Desire, ideology, politics: A schizoanalysis of Turkish left from 1960s to '70s
  1. Tez No: 482051
  2. Yazar: SERHAT CELAL BİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Solu, 1960'lar ve 1970'ler, Arzu, Olay, Turkish Left, 1960s and 1970s, desire, event, etc
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Modern Türkiye'nin tarihinde 1960'lı ve '70'li yıllar daha eşit ve özgür bir toplum ve dünya için yoğun bir siyasal arayış ve mücadele sürecine sahne olmuştur. Öncelikle sol politika içerisinde ifade kazandığını söyleyebileceğimiz bu siyasal arayış, Türkiye toplumunun üzerinde karara varılmış gözüken organizasyonunun, başka deyişle,“sınıfsız sömürüsüz mütecanis bir kitle”olduğumuza dair kabulün problematize olmaya başladığı ve bu problematik kopuş çerçevesinde siyasetin devletin çizdiği alanın dışına çıkabildiği müstesna bir sürece karşılık gelir.“Başka bir dünya”nın belirsiz olanaklarının uç verdiği bu süreç boyunca, toplumun farklı kesimlerinden sayısız insan yaşadığı toplum-dünya ve kendi varoluş koşullarıyla farklı tarzlarda ilişkilenmeye başlamış ve siyasal mücadele içerisinde politik özneler haline gelmişlerdir. Bu çalışma, bu istisnai siyasallaşma sürecinin dinamiğini, bilinç düzeyinde sınıfsal çıkarların ve mücadelelerin keskinleşmesinden önce, bilinçdışı toplumsal arzu yatırımları düzeyinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sürecin dinamiği, 'çıkar' ve bilinç kategorilerinden önce, Deleuze ve Guattari'nin Anti-Oedipus adlı eserlerinde yarattıkları kavramsal düzeneğin ve arzu kavramının sunduğu olanaklar kullanılarak kavranmaya çalışılacaktır. Bu süreçteki yoğun siyasal hareketliliği, başka bir dünyaya dair kendi doğasında tanımsız ve belirlenimsiz kalan arzu akışlarının toplumsal uzamda (onun mevcut planını-düzlemini bozarak, problematize ederek) kristalize olması ve bir yeğinlik kazanması olarak ele alacağız. Bu bağlamda, devrimci sol örgüt, yapı ve hareketleri de, ideolojik konumlarından önce, pratik düzlemde bu problematik alana ne kadar yerleşebildikleri, böylesi bir yaratım gücünü ne dereceye kadar devreye sokabildikleri üzerinden değerlendirmeye çalışacağız. Başka bir ifadeyle, Türkiye solunu, toplumsal uzamda kristalize olan arzu yeğinliğini yeni bir halkın yaratılması doğrultusunda ne kadar işleyebildiği ile ele alacağız.
Özet (Çeviri)
In the history of modern Turkey, 1960s and '70s were characterised by an intense process of political quest and struggle for a more equal and free society and world. This political quest which gained its expression first and foremost within the left politics corresponded to an exceptional process throughout which Turkish society's given organization, that is to say, the presumption that we were composed of a“homogenous mass free from classes and exploitation”that had been agreed upon began to be problematized. Throughout such process of political quest, undetermined potentials of“another world free from classes and exploitation”became apparent within the given order and innumerable people from various groups of the society began to be differently related with the society and the world they lived and with their existential conditions. This study aims at considering the dynamics of the exceptional process of the politicisation on the plane of unconscious social investment of desire instead of the plane of conscious class interests and struggles. We will try to understand the main dynamics of such politicisation process via using the potentials of the Deleuzian-Guattarian conceptual assemblage which was created within the book of Anti-Oedipus and of the concept of desire which is one of the main parts of such assemblage, instead of appealing to the conceptual categories of“consciousness”and“interest”. The intense political and social dynamism that characterised such process will be dealt with as the crystallization of indeterminate and undefined desire flows concerning“another world”across social plane. We will try to handle the revolutionary parties, organizations and movements in terms of not with their ideological positions in the first place but in terms of whether or not they get into such problematic plane practically and activate new creative methods and channels of politics.