Dışsal ve içsel motivasyon ile psikolojik sermaye etkileşiminin iş tatmini ve performansa etkileri
The impact of interactions of extrinsic, intrinsic motivation and psychological capital on job satisfaction and performans
  1. Tez No: 482099
  2. Yazar: MECBURE YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dışsal Motivasyon, İçsel Motivasyon, Psikolojik Sermaye, İş Tatmini, Performans, Extrinsic Motivation, Intrinsic Motivation, Psychological Capital, Job Satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, dışsal motivasyon, içsel motivasyon, psikolojik sermaye, iş tatmini ve performans arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı bankalardaki 423 iş görenle anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda, değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizi yöntemiyle incelenmiştir. İlgili alan yazında bu değişkenlerle ilgili çalışmalar olmakla birlikte, bu değişkenler arasındaki ilişkileri tüm olarak ele alan çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmayla alan yazındaki bu eksikliğin giderileceği düşünülmektedir. Yapılan analizler sonucunda dışsal motivasyonun psikolojik sermaye, iş tatmini ve performansı pozitif yönde etkilediği, psikolojik sermayenin dışsal motivasyon ve iş tatmini, dışsal motivasyon ve performans arasındaki ilişkide aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik sermaye ile iş tatmini arasındaki ilişkide ve psikolojik sermaye ile performans arasındaki ilişkide içsel motivasyonun aracılık ettiği tespit edilmiştir. Araştırmada, elde edilen sonuçlarla alan yazına kavramsal olarak da katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Bu çalışma, iş görenlerin psikolojik sermaye düzeylerinin yükseltilmesinde dışsal motivasyon faktörlerinin daha etkili kullanılması gerektiği, iş görenlerin olumlu yönlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile içsel motivasyonlarının artacağı, bu etkileşimler ile iş görenlerin iş tatmin ve performans düzeylerinin daha çok artacağı konusunda katkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile hem uygulayıcılara hem de araştırmacılara öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between extrinsic motivation, intrinsic motivation, psychological capital, job satisfaction, and performance. Relations among the variables were conducted using questionnaires with 423 employees in the banks registered to Kahramanmaraş Chamber of Commerce and Industry. As a result of this research, the relationships among the variables of the questionnaires were analyzed by correlation and hierarchical regression analysis. Although there were studies about these variables in the related field in the literature, there was no study that deals with the relation between these variables as a whole. With this study, it was thought that this deficiency in the literature may be eliminated. As a result of the analyzes, it was found that extrinsic motivational factors affect psychological capital, job satisfaction and performance positively, psychological capital has been found to be a mediating effect between extrinsic motivation and job satisfaction, extrinsic motivation, and performance. Intrinsic motivation played mediator roles in between psychological capital and job satisfaction, and between psychological capital and performance. It was thought that the research may contribute conceptually to the field literature with these results. This study contributes to significant roles improvement of psychological capital of employees, use of extrinsic motivational factors effectively, improvement and strengthening of positive aspects of employees and increase of intrinsic motivation, job satisfaction and performance. With this study, proposals have been presented to both practitioners and researchers.