Yenilikçilik iklimi ve yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide dönüşümcü liderliğin düzenleyici rolü ve bir belediye örneği
The effect of transformational leadership on the relationship between innovativeness climate and innovative work behaviour and case of a municipality
  1. Tez No: 482187
  2. Yazar: ŞEYH HALİL BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi İş Davranışı, Dönüşümcü Liderlik, Yenilikçilik İklimi, Innovative Work Behaviour, Transformational Leadership, Innovativeness Climate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışması, anketin uygulandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü'nde, yenilikçilik iklimi ile çalışanın yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide yöneticilerin dönüşümcü lider davranışlarının düzenleyici etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada uygulanan anket formu, demografik durumu, kurumun yenilikçilik iklimini, yöneticilerin algılanan dönüşümcü lider özelliklerini ve çalışanın yenilikçi iş davranışını ölçmeye yönelik ifadelerden oluşmaktadır. Anket çalışması neticesinde toplanan veriler üzerinde,“SPSS 22.00”uygulaması kullanılarak istatistiki analizler yapılmıştır. Veriler üzerinde frekans analizi, faktör analizi, güvenilirlik analizi, normallik testi, korelasyon analizi ve düzenleyici etki analizi testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda yenilikçilik ikliminin, çalışanın yenilikçi iş davranışını pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca dönüşümcü lider davranışlarının, yenilikçilik iklimi ve çalışanın yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide pozitif yönde düzenleyici etkide bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the effect of organizational innovativeness climate on employees' innovative work behaviour in IT Directorate of İstanbul Metropolitan Municipality which the survey is applied. And also measuring the effect of transformational leadership to the relation between innovativeness climate and innovative work behaviour as a moderator is another goal of this study. The questionnaire used in this study consists of items to measure, employees' demographical information, perceived innovativeness climate, perceived transformational leadership behaviours, and innovative work behaviour.“SPSS 22.00”tool is used to apply statistical analysis on the collected data. Frequency analysis, factor analysis, reliability analysis, test for normality, korelation analysis, and moderation analysis are the tests that are applied. The result indicates that innovativeness climate has a positive effect on innovative work behaviour. Also the study reveals that transformational leadership has a moderating role between innovativeness climate and innovative work behaviour.