Ceza Muhakemesi Hukukunda katılan
The participation of an aggrieved to lawsuit in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 482241
  2. Yazar: HAYRULLAH YAPAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mağdur, suçtan zarar gören, katılan, katılma, Aggrieved, Suffered from a crime, Participation to public law as an aggrieved
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ceza muhakemesi hukukunda katılma, suçtan zarar görenin açılmış olan kamu davasına etki edebilmesini sağlayan, dava sürecinde ve sonrasında suçtan zarar görene bir takım haklar tanıyan bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Üç bölümden oluşan yüksek lisans tezimizde suçtan zarar görenin davaya etki edebilmesini sağlayan ''katılan'' kurumu incelenmiştir. Birinci bölümde, katılma kavramı üzerine durulmuş, genel hatlarıyla tarif edilmeye çalışılmıştır. Yine bu kavramın tarihsel gelişimi ve hukuk sistemlerindeki yerleri açıklanmıştır. Ayrıca kamu davasına katılarak ''katılan'' sıfatı alan suçtan zarar görenin mevzuatımızdaki yerine değinilmiş, uluslararası hukukta mağdurlar hakkında yapılan çalışmalar kısaca ele alınmıştır. İkinci bölümde, katılan sıfatını alabilmenin şartları incelenmiş, katılmanın zamanı ve usulü ile kamu davasına etkisi ele alınmıştır. Çalışmamızın son bölümünde katılanın hak ve ödevleri Yargıtay kararları ışığında incelenmiş, son olarak katılmanın sona erdiği durumlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The participation of an aggrieved to a lawsuit is considered in criminal procedure law such a foundation that ensures before and after the process of lawsuit some rights to the ones who are affected by a crime and thanks to the fact that the aggrieved party can have an impact on the suit, which was in public law. In this master thesis that consists of three parts, the participation of an aggrieved to a lawsuit and how the ones, who are suffered from a crime, affects the process of the suit were investigated. In the first part it was laid emphasis on the term of ''Participation of an Aggrieved to a Lawsuit'' and tried to make clear this term in general. The historical developments of this term and what is its means in law were also explained. Besides, it was mentioned the status of the ones in legislation, who are suffered from a crime and the people, who take the title '' Aggrieved '' by joining a public law and the studies which are in international law about the aggrieved people was dealt concisely. In the second part, the qualifications to get the title are viewed and in which conditions the aggrieved people can join to public lawsuit also its affects to public law were considered. According to supreme court decisions, the rights and the responsibilities of an aggrieved are investigated in the last part of the thesis. In conclusion in which cases the participation of aggrieved to lawsuit must be ended was clarified. The