Nâzım Hikmet'in şiirlerinde aşk ve kadın
Love and woman in the poems of Nâzim Hikmet
  1. Tez No: 482240
  2. Yazar: AYHAN UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nâzım Hikmet, aşk, şiir, kadın, Nâzım Hikmet, love, poem, woman
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Aşk, insanoğlu ile var olan bir duygudur. Nâzım Hikmet, bu duyguyu en coşkulu biçimde yaşayan ve şiirlerinde çokça işleyen bir sanatçıdır. Nâzım Hikmet, hem şiirleri, hem ideolojisi hem de aşkları ile Cumhuriyet devri Türk edebiyatının en çok konuşulan kişisidir. Bu çalışmada Nâzım Hikmet'in şiirlerinde işlediği aşk ve kadınlarını ele aldık. Çalışma şairin hayatı ve giriş kısmı hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde aşk kavramının anlamını ve çeşitlerini ele aldık. İkinci bölümde ise Nâzım Hikmet'teki aşkın çeşitlerine değindik. Üçüncü bölümde ise Nâzım Hikmet'in kadınlarını ve onlara yazdığı şiirleri tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Love is a feeling which exists with humanity. Nazım Hikmet is a virtuoso who lives this emotion most ebullient way and treats a lot this feeling in his poems. Nazım is the most spoken figure of Republican Period Turkish Literature about both his poetry and ideology, and his love affairs. In this work , we have dealt with the amour and his women that Nazım had in his poems. This work is divided into three main sections except the poet's life and the entrance section. In the first part, we discussed the meaning and variety of the concept of love. In the second part, we mentioned the kinds of love in Nazım Hikmet. In the third part, we tried to identify the women of Nazım Hikmet and the poems they wrote to them.