Pirüvat kinaz izoenzim M2 aktivitesi üzerinde bazı polifenol bileşiklerin etkilerinin araştırılması
Investigate of effects of some polyphenol compounds on pyruvate kinase isoenzyme M2 activity
  1. Tez No: 482303
  2. Yazar: MERT OKTAY BAYKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pirüvat Kinaz M2, İnhibitör, Kanser, Pyruvat kinase M2 inhibitor, activator, cancer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Hızla gelişmekte olan tümör ve cenin gibi dokuların metobolik düzenleri normal hücrelerden farklıdır. Bu iki hücre tipleri arasındaki en önemli fark, beslenme ve enerji ihtiyacı farkıdır. Bu iki hücre tipleri arasındaki en önemli fark, beslenme ve enerji ihtiyacı farkı olup, kanserli hücrenin hızlı gelişen bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Kanserli hücrelerin hızlı gelişen yapısı için artan enerji gereksinimi glikolizi hızlandırmaktadır. Glikolizin hızlanması ile birlikte glikolitik enzimlerin bir veya daha fazla izoformlarının kanserli hücrelerdeki ekspresyon durumu veya aktivitesi değişmektedir. Tümör hücrelerindeki enzimatik mutasyonlar kanser tedavisi için potansiyel hedefolması seçenektir. PKM2 izoenziminin glikolitik yolunda anahtar görevi görmesi ve kanserli hücrelerde aşırı sentezlendiği tespit edilmiştir. Glikolizin ATP üretmek veya biyosentetik blokların üretimine yönlendirilmesinde temel belirleyici enzim PKM2'dir. PKM2'nin glikolizde aldığı bu görev kanser tedavisinde kilit bir nokta oluşturmaktadır. Kemoterapötik ajan veya hücrede oluşan kemoterapötik direnci yenmek için PKM2 inhibitör kombine kemoterapötik ajan olarak kullanılabilir. Bu enzimin inhibitör tespit edilmesi bu sebepten önemlidir. Yapılan bu çalışma ile birlikte 17 fenolik bileşiğin PKM2 enzim aktivitesindeki etkisi araştırıldı. Enzim aktivitesi üzerinde inhibe etkisi oluşturan bileşiklerin inhibisyon gücü IC50 ve Ki değerlerinin hesaplanması ile tespit edildi. Laktat dehidrogenaz kullanılarak 340 nm de absorbans düşüşü ile NADH' ın NAD+ ya dönüşümü takip edilerek enzim aktivitesi ölçüldü.
Özet (Çeviri)
Metabolic regulation in rapidly growing tissues such as fetal tissues and tumours is different from that in most adult tissues. One of the most prominent distinctions between healthy and cancerous tissues is the differing energetic and nutritional needs associated with the rapid proliferative nature of cancer cells. In cancer cells glycolysis frequently is increased for generation of ATP to meet their energy needs. Also one or more isoforms of glycolytic enzymes have altered expression patterns or activities in cancer cells. It is option that enzymatic mutation in the tumor cells could be used as a potential target for cancer chemotherapy. In the cancer cells are characterized by an over expression of the pyruvat kinase isoenzyme type M2 (PKM2) which plays a key role in the glycolytic pathway. PKM2 is a master switch orienting glycolysis to ATP synthesis or to the production of biosynthetic blocks. For this reason it is an important target for anticancer treatments. PKM2 inhibitors and activators can be used as chemotherapeutic drug or combining chemotherapeutic drug to overcome drug resistance. As such, the discovery of new inhibitors/activators for his enzyme is very significant. In this study was investigated the effects on PKM2 enzyme activity of 1 7 phenolic compounds. Inhibition strength of compounds were identified by calculating IC50 and Ki values for substances that showed inhibition effects on this enzyme activity. IC50 values were calculated for substances that show activition effects. Enzyme activity was assayed by converting from NADH to NAD+ using lactate dehydrogenase(LDH) resulting in a decrease in absorbance at 340 nm.