Çöpün mekan üretimi: Mardin'in çöpünün mekansal ve altyapı analizi
Production of space by garbage: Infrastructural and spatial analysis of garbage of Mardin
  1. Tez No: 482310
  2. Yazar: MEZRA ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çöp, Atık, Çöpün Mekanı, Mardin, Katı Atık Yönetimi, Garbage, Space of Garbage, Waste, Solid Waste Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yeni dağlar, adalar, yer katmanları Antroposen'in çarpıcı sonuçları olarak insanlık tarafından yaratılmıştır. Bunlar önemli ölçüde insanların yakarak, azaltarak, dönüştürerek veya gömerek görünmez kılmaya çalıştığı çöplerden oluşmuştur. Çöp 'gözden uzak' bir konu olarak düşünülmesine rağmen, çöpler yerleşim alanlarında belirmeye başladığında, bu durum tahammül edilemez büyük bir krize dönmektedir. Lübnan Çöp Krizi, çöpün yanlış yönetiminin, çöp ile mekan arasındaki hassas ilişkiyi nasıl etkilediğini, bunun bir kaç gün içerisinde nasıl devasa bir krize dönüştüğünü göstermektedir. Diğer taraftan çöp sahalarının; yaşam alanı ve yollarla olan ilişkisi, mekansal özellikleri, içindeki yapılar, çöp yönetiminin şeklini ve gelecekte karşılaşılabilecek olası bir çöp krizine de etki eder. Buna ek olarak, çöp yönetimi, biyopolitikanın bir aracı olarak kullanılarak özellikle 'şehirleşme' ve 'hijyen' kavramları üzerinden insanları yönetme aracına dönüşebilmektedir. Bu ilişki, çöpün mekan üretimi üzerinden açık bir şekilde okunabilir.
Özet (Çeviri)
New mountains, islands, and layers of the earth have been created by a human being as striking outputs of Anthropocene. It is dramatically made by garbages of people that have been tried to be disappeared with removing, reducing, recycling, burning or burying. Although the garbage is regarded as 'out of sight and out of mind' issue, when it appears in settlements, it turns to an intolerable issue and massive crisis. Lebanon Garbage Crisis is the most important crisis that gives a clue of how mismanagement affects the fragile relation of space of garbage and turns a huge crisis in a couple days. On the other hand location of the waste disposal site, relation of sites and settlements and roads, spatial features, and structure of them show the waste management perspectives and prognosticate any garbage crisis in the future. Moreover, Waste management cloud be approach as a biopolitical tool, to govern the people by using 'urbanism' and 'hygiene' directly. Thus, this relation cloud appears institutional decision about space production of garbage, explicitly.