Biber bitkisinde tuz stresi üzerine magnezyumun etkileri
Magnesium effects on salt stress in pepper plant
- Tez No: 482596
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÜZAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, Magnezyum, NaCl, Antioksidant enzim aktiviteleri, İyon birikimleri, MDA, Biber (Capsicum annum), Salt stress, Magnesium, NaCl, Antioxidant enzyme activities, Ion accumulation, MDA, Pepper (Capsicum annum)
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET BİBER BİTKİSİNDE TUZ STRESİ ÜZERİNE MAGNEZYUMUN ETKİLERİ ŞEVGİN ZİREK, Neslihan Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı:Yrd. Doç. Dr. Özlem ÜZAL Temmuz, 2017, 59 sayfa Bu çalışma 2016 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında ve su kültüründe yürütülmüştür. Demre biber çeşidinin kullanıldığı çalışmada tuz stresi altındaki biber bitkisine farklı dozlarda uygulanan magnezyumun (Mg) morfolojik ve biyokimyasal etkileri araştırılmıştır.Çalışmada kök ağırlığı, gövde ağırlığı, yaprak ağırlığı, yaprak sayısı, bitki boyu ve bitki boğum arası mesafeleri ölçülmüştür. Ayrıca bitkilerin tuza dayanım skalaları belirlenmiştir. Stres altındaki bitkilerde meydana gelen biyokimyasal değişiklikleri belirlemek amacıyla bitki yapraklarındaki klorofil ve MDA (Malondialdehit) miktarları ile bitkilerin kök, gövde ve yapraklarındaki iyon miktarları (Na, K, Ca, Cl, Mg, Cu, Fe, Zn, Mn) ve antioksidant enzim aktiviteleri (Katalaz (CAT), Askorbat peroksidaz (APX),Süperoksit dismutaz (SOD)) belirlenmiştir. Tuz stresi altındaki bitkilere uygulanan magnezyumun dozu arttıkça bitkilerin klorofil miktarlarında ve antioksidant enzim miktarlarında artışa, bunun yanında bitki hücrelerindeki hasarın miktarını gösteren lipid peroksidasyonun ürünü olan MDA (Malondialdehit) miktarlarında ise düşüşe sebep olmuştur. Tuzlu ortama artan düzeyde eklenen magnezyum, NaCl'nin zararlı etkisini azaltıcı ve/veya ortadan kaldırıcı yönde olmak üzere bitkide makro element miktarları üzerine genellikle olumlu etki yapmıştır. Na ve Cl iyonlarının birikiminin ise Mg dozu arttıkça kök, gövde ve yapraklarda düştüğü belirlenmiştir. Tuz stresi altındaki biber fidelerine artan dozlarda Mg uygulamalarının tuzun olumsuz etkisini azaltmada kısmen de olsa etkili olduğu yapılan ölçüm ve analizler sonucunda söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAGNESIUM EFFECTS ON SALT STRESS IN PEPPER PLANT ŞEVGİN ZİREK, Neslihan Master's Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Özlem ÜZAL July, 2017, 59 page This study was carried out in 2016 in Physiology laboratory of Van YuzuncuYil University Faculty of Agriculture Department of Horticulture in the climate room and water culture. In the study of using pepper seeds, morphological and biochemical effects of magnesium (Mg) applied at different doses of pepper plant under salt stress were investigated. In the study, root weight, stem weight, leaf weight, number of leaves, plant height and plant node spacing were measured. In addition, the salt tolerance scales of the plants were determined. In order to determine the biochemical changes that occur in stressed plants Chlorophyll and MDA (malondialdehyde) amounts in plant leaves (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and superoxide dismutase (SOD) were determined in the root, stem and leaves of the plants (Na, K, Ca, Cl, Mg, Cu, Fe, Zn, Mn) and antioxidant enzyme activities. As the amount of magnesium applied to plants under salt stress increases, the amount of chlorophyll and antioxidant enzyme increases, as well as a decrease in the amount of MDA (malondialdehyde), the product of lipid peroxidation, which indicates the amount of damage to plant cells. Increasingly added magnesium in saline has generally had a positive effect on the amount of macro elements in the plant, reducing the harmful effect of NaCl and / or lifting it. It was determined that the accumulation of Na and Cl ions dropped in roots, stem and leaves as Mg concentration increased. As a result of the measurements and analyzes it can be concluded that increased doses of salt-stressed pepper seedling are at least partially effective in reducing the negative effects of Mg on their application.