Marmara Bölgesi'ndeki atların idrarlarında patojen leptospira'ların REAL-tıme PCR ile araştırılması
  1. Tez No: 482848
  2. Yazar: FİKRET MEMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE YAKUT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Leptospira sp, urine, horse, diagnosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Leptospiroz; Leptospira cinsine ait patojen spiroketlerin neden olduğu bir hastalıktır. Patojen leptospiralar insanları da içeren geniş bir konak spektrumuna sahiptir. Taşıyıcılık bütün dünyada, özellikle subtropikal ve tropikal bölgelerde domuz, inek, at gibi çiftlik hayvanlarında ve köpeklerde yaygındır. Atlarda leptospirozun tanısı, sadece klinik hastalığı olan hayvanlarda infeksiyon saptanması ile ilgili değildir. Aynı zamanda klinik olmayan Leptospira spp. taşıyıcılarını saptamak, hastalığın yayılmasını engellemek ve epidemiyolojik çalışmalar için önemlidir. Bu nedenlerle çalışmada Marmara bölgesinde yetiştirilen ve bakılan 170 attan alınan idrar örneklerinde etkenin varlığı leptospiral DNA'nın PCR'la amplifikasyonu ile ortaya konulmuştur. Ayrıca atlara ait demografik veriler toplanarak taşıyıcı hayvanlar ve bulaşmayla ilgili risk faktörleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, atlarda leptospiroz prevalansı idrardan gerçekleştirilen real time PCR ile %15,29 olarak saptanmıştır. Yaş ile Leptospiroz arasında doğru bir bağlantı varlığı saptansa da bu durum istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Klinik semptom gösteren sağlıksız atlarda Leptospira spp. saptanma oranı sağlıklı atlara göre yüksek bulunmuştur. Bu durum klinisyenlerin septomlar açısından dikkatli olmalarını ve bu hastalarda Leptospirozu akılda bulundurmaları gerekliliğini ortaya koymaktadır. Duyarlı sağlıklı hayvanlara ve çevreye bulaşma ve saçılmada risk faktörleri olarak değerlendirilen sulak alan varlığı, grup halde bakım ya da diğer hayvan türleri ile temas varlığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ülkemizde Leptospira ile ilgili değerli çalışmalar daha çok büyükbaş hayvanlar üzerine yapılmıştır (Özgür ve İkiz 2004, Kenar ve Özdemir 2013, Gümüşsoy, Özdemir ve ark. 2009, Şahin, Aydın ve ark. 2002, Paksoy 2015). Köpekler üzerine yapılmış çalışmalar da mevcuttur (Özdemir 1999, Aslantaş, Özdemir, Kılıç 2005, Özgür ve Akgül 2015). Atlar ile ilgili araştırmaların eksikliği bu çalışmanın önemini artırmaktadır. Anahtar Kelimeler : Leptospira sp., at, idrar, real-time PCR, teşhis Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 20646
Özet (Çeviri)
Leptospirosis is a disease caused by member of the genus Leptospira. Pathogenic leptospiras have a broad host spectrum, including humans. Carriers are common all over the world, particularly in subtropical and tropical regions, especially in pigs, cows, horses, and dogs. The diagnosis of leptospirosis in horses is important because of identify carriers, prevent the spread of the disease, and epidemiological studies. For these reasons, the presence of the agent in the urine specimens collected from horses that was grown in the Marmara region and taken from the observed horses was demonstrated by PCR amplification of leptospiral DNA. In addition, risk factors related to the carrier status of the animals were investigated. Consequently, the leptospirosis prevalence in horse's urine was determined as 15.29% by real time PCR. Although, the presence of a linear correlation has been found between age and Leptospirosis, it was found statistically insignificant in this case. The rate of detection of leptospires in unhealthy horses with clinical symptoms was found to be higher than in healthy horses. This suggests that clinicians need to be cautious about the symptoms and keep Leptospirosis in mind in these cases. The presence of wetland areas, taken care of together with other horses or contact with other animal species was found statistically significant, as risk factors for transmission and spreading to susceptible healthy animals and the environment.