Miyofasyal ağri sendromu olan hastalarda derin ve yüzeyel kuru iğne ile tedavi etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of treatment effect between deep and superficial DRY needling in myofascial pain syndrome patients
  1. Tez No: 482847
  2. Yazar: MEHMET CEM ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kuru iğneleme, miyofasyal ağrı sendromu, masseter, derin kuru iğneleme, yüzeyel kuru iğneleme, dry needling, myofascial pain syndrome, masseter, deep dry needling, superficial dry needling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Miyofasyal ağrı sendromu (MAS) iskelet kası ve / veya fasya tutulumuyla seyreden tetik nokta (TN) denilen hassas noktalarla karakterize; hassasiyet, hareket kısıtlığı, yorgunluk, kas spazmı, ağrı ve nadiren otonomik disfonksiyon yapabilen bir hastalıktır. Toplumda çok sık rastlanan bu sendrom, kas-iskelet sistemi ağrılarının en yaygın nedenlerinden biridir. MAS'ın tedavisinde invaziv ve noninvaziv teknikler uygulanır. Çalışmamızda masseter kasında MAS olan hastalarda invaziv yöntemlerden derin ve yüzeyel kuru iğneleme tedavilerinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Derin kuru iğneleme ve yüzeyel kuru iğneleme gruplarını oluşturmak için ağrısı olan 40 hasta randomize edilmiştir. Kontrol grubuna ise ağrısı olmayan 20 kişi dahil edilerek herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Hastalara yüzeyel kuru iğneleme veya derin kuru iğneleme birer hafta arayla toplamda 3 kere yapılıp tedavi başlangıcından 3 hafta sonra 1. kontrol, 6 hafta sonra ise 2. kontrol yapılmıştır. Tedavi öncesine göre kontrollerde ağrı şiddeti vizüel analog skalayla (VAS), basınç ağrı eşiği ise algometre cihazı ile değerlendirilmiş, maksimum yardımsız ağız açıklığı ve eksantrik hareket miktarlarındaki değişiklikler karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda tüm kontrollerde hem derin kuru iğneleme grubunda hem de yüzeyel kuru iğneleme grubunda algometrik değerlerde ve yüzeyel iğneleme grubundaki VAS değerlerinde tedavi başlangıcına göre istatiksel olarak pozitif yönde anlamlı fark bulunurken (p0,05).
Özet (Çeviri)
Myofascial pain syndrome (MPS) is a disease characterized by the involvement of one or more skeletal muscle and/or fascia with sensitive points called trigger points (TP) and it can cause tenderness, movement restriction, tiredness, muscle spazm, pain and rarely autonomic dysfunction. This syndrome, which is very common in the community, is one of the most common causes of musculoskeletal pain. In treatment of MPS invasive and noninvasive methods are used. We aimed to compare the efficacy of deep and superficial dry needling treatments which belong to invasive methods, in masseter muscle of MPS patients in our study. 40 patients suffering from pain are randomized to create deep dry needling and superficial dry needling groups. 20 people without pain are included in control group and no treatment is performed to them. Superficial dry needling or deep dry needling are applied to patients totally 3 times with one week interval for each session and 3 weeks later from the beginning of the treatment first control, 6 weeks later second control is done. In controls according to pretreatment we evaluate pain level with with visual analog scale (VAS) and pressure pain threshold with algometry device, also the change in maxiumum unassisted mouth opening and eccentric movement mesaurements are compared. In our study according to pretreatment, positively statistically significant difference is found (p0,05) in maxiumum unassisted mouth opening values for the same two groups and in VAS values that belong to the deep dry needling group.