Nanoseramik reçine materyalinin farklı yüzey hazırlıkları sonrasında farklı bağlayıcı ajanlarla tamir potansiyelinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Comparison of repair potentials after different surface pretreatments of resin nanoceramic materials with different bonding agents
- Tez No: 482864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE ŞAR SANCAKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, nanoseramik reçine, yüzey hazırlığı, universal adeziv, mikrogerilim bağlanma dayanımı, CAD/CAM, nanoceramic resin, surface treatment, universal adhesive, microtensile bond strenght
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Gültekin, Mürşide. (2017). Nanoseramik Reçine Materyalinin Farklı Yüzey Hazırlıkları Sonrasında Farklı Bağlayıcı Ajanlarla Tamir Potansiyelinin Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi.İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Restoratif Diş Tedavisi ABD. Doktora Tezi.İstanbul. Çalışmamızın amacı nanoseramik reçine blok materyalinin farklı yüzey hazırlığı uygulamaları sonrasında farklı bağlayıcı ajanlar kullanılarak kompozit materyali ile tamirinin mikrogerilim bağlanma dayanımının kantitatif kalitatif açıdan değerlendirilmesidir. 5mmx5mmx5mm boyutlarında hazırlanan CAD/CAM nanoseramik blok (Lava Ultimate) örnekleri tribokimyasal silika kaplama, fosforik asitle yüzey pürüzlendirme, elmas frezle yüzey pürüzlendirme ve elmas frezle yüzey pürüzlendirmeyi taliben fosforik asit uygulaması olarak yüzey hazırlığı için 4 farklı gruba ayrılmıştır. Farklı yüzey hazırlığı uygulanan ana grup sonrasında etch&rise bağlayıcı ajan Adper Single Bond 2 ve farklı monomerlere sahip 2 üniversal bağlayıcı ajan Scotchbond Universal ve Futurabond U uygulaması ile aynı materyallerin ilave silan ile uygulanacağı 6 alt grup olarak toplamda 24 deney grubuna ayrılmıştır. Bloklar sonrasında mikrohibrit (Z250, 3M, ESPE) kompozit reçine ile tamir edilmişlerdir. 5-55 C° arasında 1000 termal siklus işlemi uygulanan örnekler sonrasında 1 mm2 yüzey alanı elde edilecek şekilde Isomet cihazında çubuklar halinde kesilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde One-way ANOVA ve Bonferroni post-hoc test kullanılmıştır. Lava Ultimate yüzeyine dört farklı yüzey hazırlık metodu uygulandığında istatistiksel olarak en düşük mikrogerilim bağlanma dayanımını fosforik asitle yüzey pürüzlendirme grubu en yüksek mikrogerilim bağlanma dayanımı değerlerini ise elmas frezle yüzey pürüzlendirme grubu vermiştir.İstatistiksel olarak en düşük mikrogerilim bağlanma dayanımı tüm yüzey hazırlıklarında Adper Single Bond 2'nin bağlayıcı olarak kullanıldığı gruplarda bulunmuştur. Çalışmamızda Universal adezivlerin tamir ve farklı materyallere bağlanma endikasyonu açısından silan ile kullanıldığında daha yüksek sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gültekin, Mürşide. (2017). Comparison of repair potentials after different surface pretreatments of resin nanoceramic materials with different bonding agents. İstanbul University, Institute of Health Science, Restorative Dentistry Deparment, Doctorate Thesis. Istanbul. The aim of our study is to evaluate quantitatively qualitatively of the microtensile bond strength of the composite material with different bonding agents after different surface pretreatments applications of the resin nanoceramic block material.Specimens of CAD / CAM nanoceramic block (Lava Ultimate) prepared in dimensions of 5mmx5mmx5mm are divided into 4 different groups for surface pretreatments as tribochemical silica coating, phosphoric acid surface roughing, diamond bur surface roughening and diamond bur surface roughening phosphoric acid application. There are four main groups to which surface preparation is applied; the etch & rise bonding agent Adper Single Bond 2 and two universal bonding agents Scotchbond Universal and Futurabond U were applied and divided into 6 subgroups for a total of 24 experimental groups to be applied with the additional silane. Then blocks were repaired with microhybrid (Z250, 3M, ESPE) composite resin. The samples which subjected to 1000 thermal cycles between 5-55 ° C then cut into bars on the Isomet so that a surface area of 1 mm2 could be obtained. One-way ANOVA and Bonferroni post-hoc test were used in the evaluation of the data. When four different surface preparation methods were applied to Lava Ultimate surface, diamond bur surface roughening group was the highest values of microtensile bond strength. The phosphoric acid surface roughening group was the lowest values of microtensile bond strength. Statistically, the lowest microtensile bond strength was found in the groups which Single Cross used in all surface preparations.In our study, Universal adhesives which used with silane, were found to give higher results in terms of indications of repair and attachment to different materials.