Sıçan tibialarında oluşturulan kırık modelinde prf ve hyaluronik asit uygulamalarının histopatolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Histopathological and radiological evaluation of prf and hyaluronic acid applications in fracture model of rat tibia
  1. Tez No: 482872
  2. Yazar: SERVET AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRMAHAN ÇAKARER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: PRF, Hyaluronik Asit, Kırık Modeli, Radyolojik Değerlendirme, Histomorfometrik Değerlendirme, PRF, Hyaluronic Acid, Fracture Model, Radiological Evaluation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Travma, cerrahi operasyonlar, enfeksiyon ya da maligniteler gibi nedenlerle meydana gelen kırık, geçmişte olduğu gibi günümüzde de tıp ve diş hekimliği alanında karşılaşılan problemler arasındadır. Kemik defektlerinin iyileşmesi amacıyla çeşitli kemik greftleri veya kemik yerine geçen biyomateryallerin kullanımı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Kemik yapının tamirinde uygun malzemenin seçimi tedavi sürecinin başarısını derinden etkilemektedir. Temel amaç, hızlı ve kayıpsız iyileşmenin sağlanması olmalıdır. Günümüzde kırık iyileşmesini hızlandırmak için birçok işlem gerçekleştirilmektedir. Bunlar; lokal ve sistemik ilaç uygulamaları; trombositten zengin fibrin ve plazma uygulamaları, D vitamini alımı, kalsiyum fosfat, fibrin yapıştırıcılar, kemik morfojenik proteinler, büyüme faktörleri, hormonlar, hiperbarik oksijen tedavisi ve fiziksel stimülasyon gibi işlemlerdir. Çalışmamızda, sıçan tibialarında oluşturulan kırık modelinde PRF ve HA uygulamalarının etkisinin 2 ve 6. haftalarda radyolojik ve histomorfometrik olarak yeni kemik yapımına etkisi araştırılmıştır. Araştırmamızda kontrol, PRF ve HA olmak üzere 3 ana grup ve toplamda 6 alt grup incelenmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken normal dağılım göstermeyen parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi, ikili değerlendirmelerin Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, PRF ve HA materyallerinin tek başlarına kırık modelinde uygulanmasının kontrol grubuna göre kemik iyileşmesini hızlandırdığını gözlemledik. HA ve PRF'nin etkileri karşılaştırıldığında; erken dönem kemik iyileşmesinin karşılaştırıldığı analizlerde PRF materyalinin, geç dönem kemik iyileşmesinin karşılaştırıldığı analizlerde HA materyalinin daha iyi kemik iyileşmesi sağladığı sonucuna varılmıştır. Yapılan histomorfometrik ve radyolojik analizler benzer sonuçlar içerse de radyolojik değerlendirme sonuçlarının histolojik değerlendirme sonuçlarını daha geriden takip ettiğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Trauma, surgical operations, infection or malignancies are among the problems encountered in the field of medicine and dentistry. Research is continuing on the use of various bone grafts or bone substitute biomaterials to heal bone defects. The choice of the appropriate material for bone repair is profoundly influencing the success of the treatment process. The main goal should be to provide rapid and optimum healing. Today, many procedures are being performed to accelerate fracture healing. Local and systemic drug applications, platelet rich fibrin and plasma applications, D vitamin intake, calcium phosphate, fibrin glue, bone morphogenic proteins, growth factors, hormones, hyperbaric oxygen therapy and physical stimulation were studied. In our study, the effect of PRF and HA applications on the fracture model of rat tibiaes were investigated at 2 and 6 weeks after surgery, radiologically and histomorphometrically, for the evaluation of new bone formation. In present study, 3 main groups and totally 6 subgroups were examined, such as control, PRF and HA. When examining the study data, Kruskal Wallis test is used in intra-groups comparisons of parameters not having normal distribution, Mann Whitney U test were used in binary evaluations. As a result of present study, it was demonstrated that the application of PRF and HA materials alone in the fracture model accelerated bone healing compared to the control group. Early bone healing effects of the PRF and late bone healing effect of the HA showed better bone healing in the comparison of the PRF and the HA groups. Despite the analysis of the radiology and histomorphometry showed similar results; the radiological findings were followed by histopathological results.