Baş-boyun bölgesindeki yumuşak doku kalsifikasyonlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve panoramik grafi ile belirlenmesi
Detection of the soft tissue calcifications in head and neck region with cone beam computed tomography and panoramic radiography
- Tez No: 482902
- Danışmanlar: PROF. DR. PERUZE ÇELENK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsifikasyon, Yumuşak doku, Panoramik radyografi, KIBT. Canan TEZEL, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Kasım – 2017, Calcification, Soft tissue, Panoramic radiograph, CBCT. Canan TEZEL, Medical Specialty Thesis Ondokuz Mayıs University – Samsun, November – 2017
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu klinik retrospektif çalışmada amaç, yumuşak doku kalsifikasyonlarının tanısında panoramik radyografi ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (KIBT) tanı değerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi anabilim dalında yapıldı. 20-70 yaş aralığındaki kadın ve erkek hastalara ait arşivde kayıtlı panoramik radyografi ve KIBT görüntüleri dosyalanarak incelenmek üzere hazırlandı. Baş-boyun bölgesinde gözlenebilen yumuşak doku kalsifikasyonlarından kalsifiye lenf nodu, tonsillolit, arteriyel kalsifikasyonlar, siyalolit, tritiseöz kıkırdak kalsifikasyonu ve tiroid kıkırdak kalsifikasyonlarından en az biri mevcut olanlar ayrıldı. Panoramik radyograflar ve KIBT görüntüleri ayrı dosyalar halinde hazırlanarak incelemesi için gözlemcilere verildi. Değerlendirme sonuçları kaydedildi. Bulgular: İncelenen KIBT görüntülerine göre kalsifikasyon görülen 75 bireyde 106 farklı kalsifikasyon mevcuttu. 106 kalsifikasyonun 38'i (%35.84) tonsillolit, 26'sı (%24.52) tritiseöz kıkırdak kalsifikasyonu, 23'ü (%21.69) tiroid kıkırdak kalsifikasyonu, 16'sı (%15.09) arteriyel kalsifikasyon, 2'si (%1.88) siyalolit ve 1'i (%0.94) lenf nodu kalsifikasyonuydu. İncelenen panoramik radyografi görüntülerine göre kalsifikasyon görülen 64 bireyde 92 farklı kalsifikasyon mevcuttu. 92 kalsifikasyonun 26'sı (%28.26) tonsillolit, 26'sı (%28.26) tritiseöz kıkırdak kalsifikasyonu, 19'u (%20.65) tiroid kıkırdak kalsifikasyonu, 13'ü (%14.13) arteriyel kalsifikasyon, 6'sı (%6.52) siyalolit ve 2'si (%2.17) lenf nodu kalsifikasyonuydu. Tritiseöz kıkırdak kalsifikasyonu, arteriyel kalsifikasyonlar, siyalolit ve kalsifiye lenf nodu için yapılan incelemelerde KIBT ve panoramik radyografi arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı. Sonuç: Baş-boyun bölgesindeki yumuşak doku kalsifikasyonlarında, KIBT ve panoramik radyografi arasında tanısal yönden fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this clinical retrospective study is to compare the diagnostic value of panoramic radiography and cone beam computed tomography (CBCT) in the presence of soft tissue calcifications. Material and Method: This retrospective study was carried out in Ondokuz Mayıs University Faculty of Dentistry, Deparment of Dentomaxillofacial Radiology. The panoramic radiographs and CBCT images recorded in the archives of the male and female patients between 20-70 years of age were filed for review. Subjects who has at least one of these, calcific lymph nodes, tonsillolith, arterial calcifications, sialolith, triticeous and thyroid cartilage calcification were picked from the group of patients who has soft tissue calcifications that could be observed in head and neck region. The panoramic radiographs and CBCT images were prepared in separate files and provided to the observers for review. The evaluation results were recorded. Findings: There were 106 different calcifications in 75 individuals with calcification according to the CBCT images examined. Of the 106 calcifications, 38 (35.84%) were tonsilloliths, 26 (24.52%) were triticeous cartilage calcifications, 23 (21.69%) were thyroid cartilage calcifications, 16 (15.09%) were arterial calcifications, 2 (1.8 %) were sialolith and 1 (0.94%) was lymph node calcification. According to the panoramic radiographs examined, there were 92 different calcifications in 64 individuals with calcification. From the 92 calcifications, 26 (28.26%) were tonsilloliths, 26 (28.26%) were triticeous cartilage calcifications, 19 (20.65%) were thyroid cartilage calcification, 13 (14.13%) were arterial calcifications, 6 (6.52% ) were sialolith and 2 (2.17%) were lymph node calcifications. There were no statistically significant differences between the CBCT and panoramic radiographs in evaluations of triticeous cartilage calcification, arterial calcifications, sialolith and calcificated lymph nodes. Conclusion: According to our study there was no difference between CBCT and panoramic radiographs on evaluation of head and neck soft tissue calcifications.