Metil salisilatın liyotropik sıvı kristallerinin oluşturulması ve topik preparatlarının davranışlarının incelenmesi
- Tez No: 48337
- Danışmanlar: PROF.DR. TAMER BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Liquid crystals, lyotropic liquid crystals, methyl salicylate, semisolid dosage form, penetration enhancers
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
208 7. ÖZET Bu çalışmada, etken madde ve yağ fazı olarak metil salisilat, su fazı olarak su ve değişik YEM 1er kullanılarak liyotropik sıvı kristallerin oluşturulmasına ve oluşan sıvı kristallerin yan katı formülasyonlannm hazırlanmasına çalışıldı. YEM olarak 14 farklı madde kullanıldı. Formülasyonlar polarize ışık mikroskobu ile incelendi ve 8 YEM ile hazırlanan formülasyonlarda sıvı kristal oluştuğu belirlendi; kullanılan maddelerin oranlan ve sıvı kristal oluşan bölgeler üçgen faz diyagramlarmda gösterildi. Sıvı kristal oluşmayan 2 formülasyona yumuşak beyaz vazelin katkı maddesi olarak ilave edildiğinde sıvı kristal oluş- turulabildiği görüldü. Oluşan sıvı kristal formülasyonlardan 5 değişik YEM nin kullanıldığı 5 sıvı kristal formülasyon yan katı preparat olarak hazırlanmak üzere seçildi ve bunlarda DSC ve X-ışını difraktometrisi ile sıvı kristal oluşumu ve tipi daha kesin olarak belirlenmeye çalışıldı. Seçilen bu formülasyonlar 5 değişik sıvağ içerisine %1 oranında metil salisilat bulunacak şekilde ilave edildi ve metil salisilatın salım özellikleri Franz hücresi kullanılarak incelendi. Bu amaçla vazelin, PEG merhemi, HPMC jeli, hidrofîlik merhem ve karbopol 941 jeli sıvağ olarak kullanıldı. Hazırlanan bu yan katı preparatlarda kuüanılabilirlik hakkında karar verebilmek ve salım üzerine etkilerini değerlendirebilmek için viskozluk ve pH ölçümleri yapıldı. Çalışmanın son bölümünde, daha önceki bölümlerde seçilen 5 değişik sıvı kristal formülasyonun PEG merhemine ilavesi ile hazırlanan preparatlara, DMSO ve üre penetrasyon arttaıcı olarak sırasıyla %10 ve %3 oranlarında ilave edildi ve sıvı kristal yapı üzerinde bu penetrasyon arttuıcılann etkisi belirlenmeye çalışıldı.208 7. ÖZET Bu çalışmada, etken madde ve yağ fazı olarak metil salisilat, su fazı olarak su ve değişik YEM 1er kullanılarak liyotropik sıvı kristallerin oluşturulmasına ve oluşan sıvı kristallerin yan katı formülasyonlannm hazırlanmasına çalışıldı. YEM olarak 14 farklı madde kullanıldı. Formülasyonlar polarize ışık mikroskobu ile incelendi ve 8 YEM ile hazırlanan formülasyonlarda sıvı kristal oluştuğu belirlendi; kullanılan maddelerin oranlan ve sıvı kristal oluşan bölgeler üçgen faz diyagramlarmda gösterildi. Sıvı kristal oluşmayan 2 formülasyona yumuşak beyaz vazelin katkı maddesi olarak ilave edildiğinde sıvı kristal oluş- turulabildiği görüldü. Oluşan sıvı kristal formülasyonlardan 5 değişik YEM nin kullanıldığı 5 sıvı kristal formülasyon yan katı preparat olarak hazırlanmak üzere seçildi ve bunlarda DSC ve X-ışını difraktometrisi ile sıvı kristal oluşumu ve tipi daha kesin olarak belirlenmeye çalışıldı. Seçilen bu formülasyonlar 5 değişik sıvağ içerisine %1 oranında metil salisilat bulunacak şekilde ilave edildi ve metil salisilatın salım özellikleri Franz hücresi kullanılarak incelendi. Bu amaçla vazelin, PEG merhemi, HPMC jeli, hidrofîlik merhem ve karbopol 941 jeli sıvağ olarak kullanıldı. Hazırlanan bu yan katı preparatlarda kuüanılabilirlik hakkında karar verebilmek ve salım üzerine etkilerini değerlendirebilmek için viskozluk ve pH ölçümleri yapıldı. Çalışmanın son bölümünde, daha önceki bölümlerde seçilen 5 değişik sıvı kristal formülasyonun PEG merhemine ilavesi ile hazırlanan preparatlara, DMSO ve üre penetrasyon arttaıcı olarak sırasıyla %10 ve %3 oranlarında ilave edildi ve sıvı kristal yapı üzerinde bu penetrasyon arttuıcılann etkisi belirlenmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
210 8. SUMMARY In this study, it was studied to form the lyotropic liquid crystals by using methyl salicylate as active agent and oily phase, water as water phase and differ ent surfactants and to prepare semisolid formulations of formed liquid crystals. 14 different substances were used as surfactants. The formulations were examined by polarized optical microscopy and it was determined that liquid crystal formed in formulations that were prepared by 8 different surfactants, it was shown the proportions of components that were used and regions formed liquid crystals on ternary phase diagrams. When soft, white vaseline was added to two formulations that didn' t form liquid crystals as ingredient, it was ob served, that liquid crystal could have been formed. 5 liquid crystal formulations were selected to be prepared as semisolid preparations. Liquid crystalline formation and their types were tryed to be de termined more certain by DSC and X-ray difrractometry on these formulations. Selected these formulations were added to 5 different bases and release properties of methyl salicylate were examined by using Franz cell (proportion of active agent was indicated as 1% in total bulk). In this aim, vaseline, PEG oint ment, HPMC gel, hydrophilic ointment and carbopol 941 gel were used as bases. In prepared these semisolid preparations, viscosity and pH values were measured to decide about use of preparations and to evaluate their effects on release. In the end part of this study, DMSO and urea were added to semisolid preparations that were prepared by adding 5 different liquid crystal formulations that were selected in previous parts to PEG ointment respectively 10% and 3% and it was tried to be examined the effects of these penetration enhancers on the liquid crystals.211 Finally, the lyotropic liquid crystals of methyl salicylate could have been formed by using different surfactants. Liquid crystalline formation was also con firmed by polarized optical microscopy, DSC and X-ray diffraction methods. It was also determined that the types of formed liquid crystals were both lamellar and hexagonal. It was defined that semisolid preparations containing liquid crys tals will use according to pH values. It was showed that the release of methyl salicylate decreased very little and the release profiles highly got smooth, since methyl salicylate bound to liquid crystal structure. It was observed that penetration enhancers were not effective on liquid crystals and consequently on release of methyl salicylate from prepara tions.