Pitch angle control syystem design for wind turbine
Rüzgar türbini için eğim açısı kontrol sistemi tasarımı
- Tez No: 483422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi üretimi, Eğim kontrolü, DFIG'nin rotor ve üreteci, Rüzgar türbini, Rüzgar türbin kapasitesi, Electric power generation, Pitch control, Rotor and generator of DFIG, Wind turbine, Wind turbine capacity
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Rüzgar enerjisi birçok uygulamada kullanılan yenilenebilir bir enerjidir. Günümüzde rüzgar enerjisi, enerji üretiminde en çok talep edilen enerji türlerinden biri haline gelmiştir. Rüzgar enerjisinin amacı kinetik enerjiden elektrik enerjisi üretmektir. Günümüzde aktif bir şekilde elektrik enerjisi üretimi için rüzgar enerjisinden yararlanılmaktadır. Birçok ülke yenilenebilir enerjiyi başarılı bir şekilde kullanıyor olmasına karşın elektrik enerjisi üretimi için daha fazla enerjiye ihtiyacımız bulunmakta ve bu enerji üretimi sera gazlarının etkilerini arttırmaktadır. Bu nedenle, sera gazı etkilerini azaltan rüzgar türbini için eğim açısı kontrol sisteminin SIMULINK modeli tasarlanacaktır. Bu tezde, rüzgar hızı değişkenlerinin tasarlanan eğim açısı kontrol sistemine karşı etkileri araştırılmıştır. İncelenen eğim kontrol sisteminin, geniş bir çıkış gücü değişimi ve çökme süresi olduğu gözlenmiştir. Eğim işlevi, mekanik güç üzerinde tam kontrol sağlar ve değişken hızlı rüzgar türbinlerinde kullanılan en yaygın kontrol tekniğidir. Jeneratörün nominal gücünün altındaki rüzgar hızlarında eğim açısı maksimum olmaktadır. Bununla birlikte, rüzgar türbininin (WT) daha hızlı hızlanmasına yardımcı olmak için bu eğim düşürülebilir. Ölçülen rüzgar hızında eğim açısı, bıçakların açısını azaltarak jeneratörü istenilen güçte tutmak için kontrol edilir. Bu tezde, rüzgar enerjisinin çalkantılı doğasında eğim denetleyicisinin davranışını MATLAB/SIMULINK'de dinamik modeller ile kontrol edilmiş, sistem deneyler vasıtasıyla incelenmiş ve etkinliği doğrulanmıştır, Ayrıca küçük rüzgar türbini jeneratörleri için yeni kontrol önerilmiştir. Yeni önerilen step motor mekanizmasının özellikleri hidrolik aktüatör yerine kullanılacaktır
Özet (Çeviri)
Wind energy is the renewable energy which is used in many applications. Now a day's wind energy is the one of the most demanding energy. The aim of wind energy is generate the electric power from the kinetic energy. Wind energy used for the electric power generation. Many countries are successfully deployed the renewable energy however we need the more energy for the electric power generation and this power generation increases the Green House Gas effects. Thus we design the Simulink model to pitch angle control system for wind turbine which reduces the GHG effects This thesis discusses the response of the pitch-controlled system to wind velocity variations. The investigated pitch control system was observed to have a large output power variation and settling time. The pitch function provides full control over the mechanical power and is the most common control technique used in variable speed wind turbines. At wind speeds below the rated power of the generator, the pitch angle is at its maximum; however, it can be lowered to help the wind turbine (WT) accelerate faster. At the rated wind speed, the pitch angle is controlled to keep the generator at the rated power by reducing the angle of the blades. This thesis develops dynamic models in MATLAB/SIMULINK, validates them through experiments, investigates the behavior of the pitch controller during the turbulent nature of the wind condition, and proposes new control in small wind turbine generators. The features of the new proposed stepper motor mechanism will be used in place of the hydraulic actuator.