Entegre yönetim sistemlerinin incelenmesi ve plastik endüstrisinde uygulama örneği
Examination of integrated management systems and application example in plastic industry
- Tez No: 483690
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Entegre Yönetim Sistemi, Plastik Sektörü, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, Integrated management systems, Plastics Industry, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde kurumların dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilmesi ve teknoloji alanındaki büyük gelişmeler toplumları kıyasıya bir rekabete ve her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı ekonomik bir yarışa yönlendirmiştir. İşletmelerin devamlılıklarını sağlayabilmeleri, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun mal ve hizmet üretiminin sağlanmasıyla gerçekleşebilecektir. Bu da ancak, işletmelerde, tasarım aşamasından, üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan ve sürekli gelişmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sistemlerinin uygulanmasıyla güç kazanacaktır. İşletmeler, iç ve dış piyasa da rekabet edebilmeleri için bazı kriterlere gönüllü olmasa da uymak zorunda kalmaktadırlar. Bu sistemler gönüllü olmakla birlikte ticaretteki saygınlık ve ilişkilerde önemli rol oynaması bakımından aslında zorunlu denilebilecek uygulamalar arasına girmiştir. Bütün bu sistemler de yapılan çalışmaların ve sağladıkları faydaların birçoğunun ortak veya birbirleri ile bağlantılı olduğu görülmüştür. Bu nedenle günümüzde çoğu kurum entegre yönetim sistemlerine geçiş yapmaya başlamıştır. Her bir kurum için düşünülen ve uygulamaya konulan entegre yönetim sistemi o kurumun ihtiyaçları ve gereklilikleri temel alınarak hazırlanmalıdır. Bu çalışma da plastik endüstrisinde entegre yönetim sisteminin kurulması ve uygulaması araştırılmıştır. Plastik sektörü denilince akla ilk gelen doğada parçalanmaları için geçen ömürlerinin yüksek olmasından dolayı doğada kirlilik yaptığı yönündeki görüşler nedeniyle plastiğin olumsuz algısı, sektörün ciddi bir sorunudur. Bu olumsuz algının yok edilebilmesi için bu sektörlerin özellikle ISO 14001 çevre yönetim sistemine geçmeleri ve çevreye olan duyarlılıklarına bir kez daha değerlendirmeleri gerekmektedir. Yapılan çalışmamızda 7 farklı ülke seçilmiş olup bu ülkeler gelişmiş, orta ve düşük ekonomiye sahip ülkelerdir. Bu ülkeler arasından Türkiye'nin diğer ülkeler ile kıyaslandığında sektörlere belgelendirme yapılması kapsamında gelişmekte olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda 7 farklı sektör ele alınmış olup bu sektörlerin seçiminde üretim ve hizmet ağırlıklı sektörler ele alınmıştır, bu kapsamda ise diğer sektörlerle kıyaslandığında plastik sektöründeki belgelendirme yapılma oranları tespit edilmiştir. Öyle ki günümüzde firmalar müşterilerine ve iş ortaklarına, ürünlerinin kalitelerine verdikleri önemi ISO 9000 belgesi, çevre konularındaki duyarlılıklarını ISO 14001 ve çalışanlarına olan saygı ve hassasiyetlerini ise OHSAS 18001 ile gösterebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
In today's world, institution's effort to keep pace with developments and great developments in technology has led nations in an advanced competition and an economical race that progresses every day. Continuity of institutions can be possible with providing proper goods and services suitable with customer's demands. Condition for making this more effective is applying Quality Management Systems that aims constantly development and includes designing, manufacturing, marketing and after sales services. Institutions have to obey some criteria's in order to compete in both domestic and foreign market even if they are unwilling to obey. These systems have important role in point of view of prestige and relationships in marketing and because of this they took place in mandatory applications. Studies on all these systems and most of their benefits are seen as common or connected. Thus, many institutions began switching to integrated management systems in these days. Plans of integrated management system for each institution and their execution must be done in the way of that institution's needs and requirements. In this study, foundation and application of integrated management system for plastic industry is investigated. It is a major problem for the industry that decomposition of plastic materials takes many years and contamination makes people think negative about plastic materials. In order to wipe this prejudice, sectors must especially switch to ISO 14001 environment management system and reconsider their environmental awareness. In our work we have selected 7 different countries and these countries are developed, medium and low economies. These countries, when compared to other countries, give privileges to the sectors. At the same time, another sector has been dealt with and the selection of these sectors can be used on the shores of industrial and service-oriented industrial sectors; Whereas in the industrial sector, the rates of certification have been determined. Today, companies are able to show their care about their quality of products, environmental awareness and their respect of employees with ISO 9000, ISO 14001 and OHSAS 18001, respectively.