Spectrum sharing in cognitive radio networks based on reduction by dominance and average algorithms
Ortalama algoritmanın ve dominantlığın azalmasına dayalı bilişel radyo ağlarında spektrum paylaşımı
- Tez No: 483779
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. JAVAD RAHEBI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Radyo, Birincil Kullanıcı, İkincil Kullanıcı, Baz İstasyonu, Radyo Frekansı, SSDR/AA, Cognitive Radio, Primary User, Secondary User, Base Station, Radio Frequency, SSDR/AA
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bilişsel radyo iletim veya alım parametresini otomatik olarak değiştiren bir çeşit iki yönlü bilişsel radyodur. Parametrelerin bu değişimi radyo frekans spektrumu, kullanıcı davranışı ve ağ durumu gibi iç ve dış radyo ortamındaki çeşitli faktörlerin aktif olarak izlenmesine bağlıdır ve diğer kullanıcılara müdahaleyi en aza indirirken, mevcut radyo-frekansı spektrumu kullanımını optimize eder. Birden fazla operatörün katılımı için spektrum paylaşma fikri aynı anda bir kanal kullanırken farklı türdeki paylaşma tekniklerinin kullanımını dikkate alır (dağıtılmış paylaşım). Spektrum paylaşımı alanındaki bu tez spektrum paylaşma bakımından bir düzen sunmaktadır. Bu düzen mevcut olarak kullanılmakta olan kanallardaki Birincil Kullanıcı aktivitesi ile radyo ortamında gerçekleşen değişiklikleri dikkate alarak bilişsel radyo kullanıcıları arasındaki algılanan spektrum boşluklarının programlanmasına olanak vermektedir. Bu nedenle, bu projenin temel katkısı uygulama hâkimiyeti ve ortalama algoritmanın spektrum kullanımının etkililiğini arttırma bakımından oldukça üstün olmasıdır. Son olarak, matlab programındaki Grafik Kullanıcı Ara Yüzünü kullanarak oyun teorisi ile (belirleme ve ortalama ile indirgeme kullanılarak) çalışmamızı modelledik.
Özet (Çeviri)
The Cognitive radio is a kind of two-way cognitive radio that automatically changes its transmission or reception parameter this alteration of parameters is based on the active monitoring of several factors in the external and internal radio environment, such as radio frequency spectrum, user behavior and network state the optimizes that use of available radio-frequency (RF) spectrum while minimizing interference to other users. The idea of spectrum sharing for the participation of more than one operator uses one channel at the same, taking in consideration the different types of sharing techniques using (distributed sharing). This thesis in the field of spectrum sharing represents a scheme in terms of spectrum sharing. This scheme allows scheduling of the sensed spectrum holes between cognitive radio users by deeming the alterations happen in the radio environment along with the activity of Primary User on existing in-use channels. So, the major contributions of this project are implementation dominance and average algorithm much superior in terms of Increase the efficiency of spectrum usage. Finally, we are modeling our work with game theory (using reduction by dooming and average) by using Graphic User Interface in MATLAB program.