Türk resminde 1980 sonrası yapı ve biçim arayışları
Seeking for structure and form in Turkish painting after 1980
  1. Tez No: 483818
  2. Yazar: SEMRA AY ÇIRPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resmi, Yapı, Biçim, Güncel Sanat, Soyut Sanat, Figüratif Sanat, Turkish Painting, Structure, Form, Modern Art, Abstract Art, Figurative Art
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
“Türk Resmi'nde 1980 Sonrası Yapı ve Biçim Arayışları”konulu sanatta yeterlik tez çalışması, 1980 sonrasında figür resmi, soyut ve soyutlamada farklı yapı ve biçim arayışı üzerine çalışan sanatçılara odaklanmıştır. 80'lerle beraber Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği dönüşüm yapı biçim arayışı bağlamında resim sanatına da yansımıştır. Yaklaşık 40 yıla yayılan bu zaman diliminde pentür dilindeki arayışlardan, farklı malzemeler kullanarak yine tuval ile ilişkili bir boyut ve derinlik arayışı olduğu gözlenmektedir. Seçilen sanatçıların eserlerindeki üç boyutlu malzeme kullanımı, kolaj ve asamblaj çalışmalarına evrilirken, pentür resmi üzerinde çalışan sanatçıların kendine özgü bir boya sürüş tekniği geliştirdikleri gözlenmiştir. 1980 yılından günümüze doğru ilerleyen bir zaman dilimi çerçevesinde seçilen sanatçıların, eser yaratım süreçlerinde çalıştıkları malzemeyle bütünleşerek sanatları aracılığı ile birer kimlik oluşturduğu gözlenmektedir. Güncele gelindiğiyse hem yapının hem de biçimin teknolojinin de getirdiği olanaklarla büyük bir zenginlik gösterdiği görülmektedir. Yapı ve biçim arayışları, sanat eserinin içeriğinin öne çıkmasında da yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda eserlerinde teknolojik oluşumlardan yararlanan, tel, tül, oto boyası, etiket, çeşitli hazır malzeme ve deniz suyu, yaprak gibi organik malzemeler kullanarak oluşturan, oluşturdukları eserlere konunun yanı sıra malzemenin de ruhunu yansıtan ve bu bağlamda bir kimlik kazanan sanatçılar mevcuttur. Tez kapsamında Türkiye'deki güncel sanattaki yapı ve biçim arayışlarının 80 kırılmasında günümüze uzanan dönem için bir tespiti, karşılaştırılmalı olarak yapılmıştır. Tezin son bölümünde,“Türkiye'de Sermayenin Yapı ve Biçim Arayışı Paralelinde Gelişen Çağdaş Türk Resim Sanatının Üretim ve Tüketimine Etkileri”konusu bağlamında, sergiler, sergi salonları ve yarışmaların sanatçıların üretim dinamiklerini etkileyip etkilemediği üzerine bir araştırma yapılmış, bir sonuç elde etmek ve güncel sanat piyasası hakkında daha çok bilgi edinmek için bir küratör, bir galerici ve bir koleksiyoner ile görüşülerek sanat dünyasındaki farklı aktörlerin rolleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The proficiency in art dissertation study titled“Post-80's Search for Structure and Form in Turkish Painting”focuses on the artists that work on figure painting and seeking a distinctive structure and form in abstract painting and abstraction after the 80's. The transformation Turkish Republic has undergone with the start of the 80's also manifested itself on the art of painting in the context of the pursuit of structure and form. In this nearly four-decade period, among the searches within the context of pentur approach, a pursuit of utilizing various materials to obtain dimensions and depth that are still related with the canvas has been observed. While the three-dimensional material use of the selected artists has evolved into collage and assemblage performances, the artists working on pentur painting developed a paint application technique peculiar to the approach. The artists selected from the period of time from 1980 towards the current day have, so to say, created an identity through their arts by coalescing with the materials they used in their works. Today, both structure and form manifest richness, particularly with the means brought along by technology. The pursuit of structure and form also helps the content of the work of art to gain prominence. In this context, there are artists that utilize technological means, that supplement their works with the use of various materials such as wires, tulle, auto paint, labels and organic materials such as seawater or leaves, and by doing so reflect the spirit of the materials they use on their works as well as the topic of the work, and thus gain a peculiar identity. Within the scope of the study the searches of structure and form in Turkey's modern art was comparatively evaluated for the period from 1980's breakdown until today. In the final part of the study it was researched whether exhibitions, exhibition halls and contests affect artists' production dynamics within the context of the topic“The Effects on the Production and Consumption of Modern Turkish Painting Art Developing in Parallel with the Capital's Pursuit of Structure and Form in Turkey”; and by interviewing a curator, an art dealer and an art collector for the purpose of obtaining more in-depth information on the current art market the roles of various actors of today's world of art were discussed.