Don zararının bazı meyve türlerinin çiçek tomurcukları üzerine etkisi
Frost damage effect on flower buds of some fruit species
- Tez No: 483838
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tomurcuk, don zararı, erik, elma, kiraz, kayısı 2015, 57 sayfa, Buds, frozen diseases, apple, cherry, plum, apricot 2015, 57 pages
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DON ZARARININ BAZI MEYVE TÜRLERİNİN ÇİÇEK TOMURCUKLARI ÜZERİNE ETKİSİ Elif ERDEM Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.Mehmet Atilla AŞKIN Bu çalışma, Aydın ve Isparta illerinin çevresindeki bazı elma, kiraz, erik, kayısı çeşit ve türlerinin çiçek tomurcuklarında meydana gelen kış don zararının etkisini incelemek amacıyla 2012-2013 yılları arasında yürütülmüştür. Çiçek tomurcuklarında meydana gelen deformasyonun tespiti amacıyla araştırmanın yürütüldüğü bölgelerdeki her ağaçtan kuzey, güney cephelerinden ve 2 metre üstü dallardan 50'şer tomurcuk toplanmıştır. Bu tomurcuklardan kesit alınmış, bu kesitler stereo mikroskopta (OLYMPUS-SZ-PT C5060-ADL 4F09558-Japan) fotoğrafı çekilerek incelenmiş ve tomurcuklarda meydana gelen deformasyonlar tespit edilmiştir. Tüm alt çalışmalarda belirlenen veriler istatistikî olarak incelenmiştir. Her bir bölgeden alınan örnekler, o bölge içinde değerlendirilmiş, aralarındaki farklılıklar izlenerek, meyve tutumu ve verimlilik ile belirlenen özellikler arasındaki korelasyon ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Farklılıkların ve ilişkilerin belirlenmesi amacıyla varyans analizi yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda türler arasında belirgin bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis FROST DAMAGE EFFECT ON FLOWER BUDS OF SOME FRUIT SPECIES Elif ERDEM Süleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Atilla AŞKIN This research was looked into frozen days damage on flowers ofsome apple, cherry, plum and apricot varieties and types in Aydın and Isparta city zone. To determined of deformation on flowers bud, picked up 50 buds above 2m higher than ground from North or South side of tree branches. These buds cuted an taken sections which had been shooted of photo on stereo microscope (OLYMPUS-SZ-PT C5060-ADL 4F09558-Japan) for observed and determined resultant of deformation. Statistical datas were anlysed from all subnet studies. Each samples which were taken from each region evaluated separately was fallowed diferences each other for expose correlation fruit setting and yield for all defined properties. Correlation and regrasyon analyses were done for to analyse varyans to define deferences and references. As a result of studies detected of no clear differences between species.