Ultra-low power, low-voltage transmitter at ism band for short range transceivers
Kısa menzilli alıcı-vericiler için ısm bandı'ndaki ultra düşük güç düşük gerilim verici
  1. Tez No: 483960
  2. Yazar: RAMY RADY
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. HAKAN DOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ve iletisim mühendisligi, Entegre Devreler, Radyo Frekansı, ISM BAND, Düsük Güç Düsük Gerilim Devreleri, UMC 65nm, Kısa Menzilli Iletisim, BAN, WSN
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kısa Menzilli Alıcı-Vericiler için ISM Bandı'ndaki Ultra Düsük Güç Düsük Gerilim Verici Ramy Rady Öz Teknolojinin hayatımızın her alanında artan kullanımı, birçok yeni uygulama ve iletisim standardının ortaya çıkmasına yol açmıstır. Suan üzerinde en çok çalısılan konulardan birisi kabloya dayalı mevcut iletisim sistemlerinin kablosuz sistemlerle, nesnelerin interneti (IOT) gibi birçok alanda degistirilmesidir. WSN ve BAN, elektronik devrelerin küçük bir sensör seklinde dizayn edilerek kullanıldıgı örneklerdir. Bu devreler ufak sensör dügümlerinde olusmakta ve eglenceden tıbbi uygulamalara kadar birçok alanda kullanım imkanı sunmaktadır. Bu egilim, arastırmaların alıcı-verici sistemlerin yeni kosul ve gereksinimlerde daha iyi performance gösterecek sekilde optimize edilmesine odaklanmıstır. Devre alanını küçültülmesi ve güç tüketiminin azaltılması gibi yeni gereksinimler, daha uzun ömürlü piller ve daha küçük boyutta cihazlara sahip olmamıza olanak saglamaktadır. CMOS teknolojisi, devre alanını optimize eldilmesine transistör boyutundaki küçülmeyle yardım etmektedir. Kablosuz alıcı -vericiler kapsamlı olarak çalısılmıs ve olgunlastırılmıstır fakat yeni gereksinimlerle birlikte farklı optimizasyon teknikleri daha iyi sonuç verebilir. Analog devre tasarımının karakteri geregince bir problem için onlarca çözüm vardır ve bunların herbirisi farklı özelliklerde ve uygulamalarda daha iyi performance göstermektediler. Yani bir problem için tek bir çözüm yoktur. Standartlar farklı tedarikçilere ait cihazların birbirleriyle iletisim kurabilmesine olanak saglar, bu yüzden tasarımımı bu standartlara olabildigince uyumlu yapabilmek en büyük motivasyonumdu. Sistem perspektifi devrenin alan ve güç tüketimini optimize etmek için önemlidir çünkü verici mimarisi devre tasarımını degistirebilmektedir. Devre tasarımı perspektifinden bakıldıgında güç tüketimini azaltmaya çalısmak yeni tekniklerle aynı islevi görebilecek bir devre olusturmak yada yeni bir sistem olusturmak demektir. Yeni trendlerden esinlenerek bu çalısmada, endüstri ve arastırmalara katkı saglamak amacıyla bir ürün hazırlamaya çalısacagım.
Özet (Çeviri)
Ultra-Low Power, Low-Voltage Transmitter at ISM Band for Short Range Transceivers Ramy Rady Abstract The increasing demand for technology to be used in every aspect of our lives has led the way to many new applications and communication standards. WSN and BAN are some of the new examples that utilize electronic circuit design in the form of very small sensors to perform their applications. They consist of small sensor nodes and have applications ranging from entertainment to medicine. Requirements such as decreasing the area and the power consumption help to have longer-lasting batteries and smaller devices. The standard paves the way for the devices from different vendors to communicate with each other, and that motivates us to make designs as compatible with the standard as it can be. In this thesis, an ultra-low power high efficient transmitter with a small area working at 2.4 GHz have been designed for BAN applications. A study on the system-view perspective is important in optimizing the area and power since the transmitter architecture can change the circuit design. From a circuit design perspective, seeking to decrease power consumption means thinking of new techniques to implement the same function or a new system. Inspired by new trends, this research presents a design solution to the previously mentioned problem and hopefully, after fabrication, the measured results will match the simulated results to prove the validity of the design.