Şeyh Mûsâ Emânî'nin Nûr-ı Vehhâc adlı eserinin metin ve muhtevâ özellikleri
The text and content properties of Sheikh Mûsâ Emânî's Nûr-i Vehhâc
  1. Tez No: 483988
  2. Yazar: MEHMET ASAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İslâm Edebiyatı, 18. Yüzyıl, Şeyh Mûsâ Emânî, Nûr-ı Vehhâc, Nasihat-nâme, Nasihat-nâme Geleneği, Turkish Islamic Literature, 18th century, Sheikh Mûsâ Emânî, Nur-i Wahhâc, Nasihat-nâme, Nasihat-nâme Tradition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 486
Özet
Bu çalışmamızda XVIII. yüzyılda yaşamış olan Şeyh Mûsâ Emânî'nin hayatı ve eserleri ele alınmış, eserleri arasında Nûr-ı Vehhâc adlı nasihat-nâme türündeki eseri kütüphanelerde tespit edilen nüshalardan yola çıkılarak incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde XVIII. yüzyılın ikinci yarısına kadar Türk edebiyatında nasihat-nâme geleneği genel olarak ele alınmış, birinci bölümde Şeyh Mûsâ Emânî'nin hayatı ve eserleri incelenmiş, ikinci bölümde Nûr-ı Vehhâc adlı eseri incelenmiş, üçüncü bölümde ise Nur-ı Vehhâc'ın transkribine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, The life and works of Sheikh Mûsâ Emânî who lived in the XVIIIth century were discussed. Among his works, the work in the kind of nasihat-nâme, Nûr-ı Wahhâc, has been examined through the manuscripts found in the libraries. Our work consists of an introduction and three parts. In the introduction, the tradition of nasihat-nâme in Turkish literature was discussed in general fort he perion until the second half of the 13th century,. In the first part, the life and works of Sheikh Mûsâ Emânî were examined. In the second part, his work called Nur-i Wahhâc was examined and in the third part Nur-i Wahhâc's transcription was given.