TaCu3Se4 kristalinin fiziksel özelliklerinin yoğunluk fonksiyoneli teorisi ile incelenmesi
Investigation of physical characteristics of TaCu3Se4 crystal in with density functional theory
- Tez No: 484201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KİLİT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ABINIT, Enerji bant yapısı, Durum yoğunluğu, Optik sabitler, TaCu3Se4, Yoğunluk fonksiyonel teorisi, ABINIT, Energy band structure, Density of states, Optical constants, TaCu3Se4, Density Functional Theory
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, genelleştirilmiş gradyent yaklaşımı (GGA) ve yerel yoğunluk yaklaşımı (LDA) altında, Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (YFT) kullanılarak, ABINIT bilgisayar programı yardımıyla, TaCu3Se4 kübik kristalinin yapısal optimizasyonu, elektronik bant yapısı, durum yoğunlukları ve optik özellikleri incelenmiştir. Yapısal optimizasyonda GGA yaklaşımı altında elde edilen sonuçların literatürdeki değerlerle LDA'dakilere göre daha yakın sonuçlar verdiği görülmüştür. Hesaplanan elektronik bant yapısı, TaCu3Se4 'ün indirek geçişe sahip yarı iletken bir malzeme olduğunu göstermektedir. TaCu3Se4 bileşiğinin dielektrik fonksiyonunu kullanarak sönüm, soğurma, yansıtıcılık sabitleri, yüzey ve hacim enerji kayıp fonksiyonları, valans elektronlarının etkin sayısı ve etkin optik dielektrik sabitleri hesaplanmıştır. Yaptığımız literatür araştırmasında TaCu3Se4 kristalinin elektronik ve optik özellikleri ilgili deneysel ya da teorik herhangi bir çalışmaya rastlayamadığımızdan elde edilen sonuçları başka çalışmalarla kıyaslayamadık.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, structural optimization, electronic band structure, density of states and optical properties are investigated, under Generalized Gradient Approximation (GGA) and Local Density Approximation (LDA) using Density Functional Theory (DFT) by the help of ABINIT computer programme. It is seen that, the results which are obtained in structural optimization under GGA are more closer than those of LDA to the values which are given in the literature. Calculated electronic band structure demonstrates that TaCu3Se4 is a semiconductor material with an indirect transition. By using the dielectric function of TaCu3Se4 compound extinction, absorption and reflection constants, surface and volume energy loss functions, the number of effective valance electrons and effective optic dielectric constants are calculated. In the literature search, since we could not meet any theoretical or experimental study related with electronic and optical properties of TaCu3Se4 crystal, we could not compare our results with other studies.