Bakır tayini için spektrofotometrik akış enjeksiyon analiz yöntemi geliştirilmesi
Development of spectrophotometric flow injection analysis method for the determination of copper
  1. Tez No: 484327
  2. Yazar: SAMA OMAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA ANDAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Spektrofotometri, N'-o-fenilen-bis(3-metoksisalisilidenimin), bakır(II) tayini, Spectrophotometry, N'-o-phenylene-bis (3-methoxysalicylidene imine), copper(II) determination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tez çalışmasında, bakır tayini için yeni ve oldukça hassas bir UV-VIS spektrofotometrik yöntem önerilmektedir. Farmasötik ürünlerde, gıda ürünlerinde ve suda bakır tayini için hızlı ve güvenilir spektrofotometrik yöntem ve spektrofotometrik temelli akış enjeksiyon analiz yöntemi geliştirilmiştir. Çalışmada kromojenik reaktif olarak N,N'-o-fenilen-bis(3-metoksisalisilidenimin) (H2IF) kullanıldı. Absorbans, λmax = 420 nm'de ölçüldü. Kompleks oluşumunu etkileyen çeşitli faktörler, örneğin pH etkisi, reaktif konsantrasyonun etkisi çalışıldı. Geliştirilen yönteme çeşitli iyonların girişim etkileri incelendi. Yöntemde optimum koşullar altında, 3.18- 318 μg L-1 bakır (II) konsantrasyon aralığında Beer yasasına uyulmuştur. Önerilen spektrofotometrik temelli akış enjeksiyon analiz yöntemi, gıda maddeleri, farmasötik numuneler ve su örneklerinde bulunan bakır (II) miktarının tespiti için başarıyla uygulanmıştır. Yöntemin doğruluğu ve uygulanabilirliği, AAS ve standart referans materyali SPS-WW2 (atık su) analizi ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, a new and highly sensitive UV-VIS spectrophotometric method for copper deposition is proposed. Rapid and reliable spectrophotometric method and spectrophotometric based flow injection analysis method for copper products in pharmaceutical products, food products and water have been developed. N, N'-o-phenylene-bis (3-methoxysalicylideneimine) (H2IF) was used as a chromogenic reagent. Absorbance was measured λmax = 420 nm. Several factors affecting complex formation, such as pH effect, reagent concentration, have been studied. The interaction of the various ions was investigated and the experimental results were reported. Optimum conditions, Beer's law was met in the range of 3.18-318 μg L-1 copper (II) concentration. The proposed spectrophotometric based flow injection analysis method has been successfully applied to determine the amount of copper (II) present in foodstuffs, pharmaceutical samples and water samples. The validity and applicability of the method was confirmed by AAS and standard reference material SPS-WW2 (waste water) analysis.