Supraglottik larenks kanseri tanısı almış hastaların oral alıma geçiş sürelerine ve sağkalımları üzerine etkieden faktörlerin tespiti
Determination of factors affecting the oral intake transit times and survival of patients with supraglottic laryngeal carcinoma
  1. Tez No: 484624
  2. Yazar: EDA HOROZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Supraglottik larenjektomi, oral alıma geçiş ve dekanülasyon süresi, sağkalım, supraglottic laryngectomi, oral intake time, decannulating time, patients' survival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Supraglottik larenks kanseri tanısı almış hastaların oral alma geçiş sürelerine ve sağkalımları üzerine etki eden faktörlerin tespiti AMAÇ: Supraglottik larenjektomili hastaların oral alıma geçişlerinde etkili olan faktörlerin ve hastaların sağkalımına etki eden birbiri ile bağlantılı hasta ile ilgili dermografik verilerin, yapılan cerrahi tekniğin, adjuvan tedavinin, postoperatif elde edilen verilerin, takip sonrası nükse ve sağkalıma etki eden prognostik faktörlerin ortaya konması, gerektiğinde etkin tedavi yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: 2007-2015 yılları arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde yeni supraglottik larenks kanseri tanısı almış, kliniğimizde primer olarak klasik veya genişletilmiş horizontal supraglottik larenjektomi ve boyun diseksiyonu, gerekli durumlarda adjuvan tedavi eklenen 75 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet,sigara,alkol kullanımı, başvuru şikayetleri, preoperatif kord hareketi, cN, cT, cEvre, metastatik lenf nodu varlığı, cerrahi teknik- boyun diseksiyonu tipleri, postoperatif histopatolojik sonuçları (diferansiyasyon, cerrahi sınır pozitifliği, invazyon derinliği, lenf nodu özellikleri, pN, pT, pEvre, vs.), postoperatif adjuvan tedavi gerekliliği, komplikasyon sıklığı, oral alıma geçiş ve dekanülasyon süreleri, postoperatif takip süreleri, nüks görülme durumları hastalıksız ve genel sağkalım süreleri, son durumları (sağ, ölü) ile ilgili verilere retrospektif olarak ulaşılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda ortalama yaş 57.9±9.0 idi. 67 (%89.3) hasta erkek, 8 (%10.7) hasta kadındı. 6 (%8.0) hasta sigara kullanmazken, 69 (%92.0)'u kullanmaktaydı. 56 (%74.7) hasta alkol kullanmazken, 19 (%25.3) hasta alkol kullanmaktaydı. Oral alıma geçiş medyan 10 (6-30) gün olarak hesaplandı. Dekanülasyon zamanı medyan değeri, kord hareketi, pT evresi,dekanülasyon zamanı, aspirasyon pnömonisi ile oral alıma geçiş süresi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0.05). Genel sağkalım medyan 84 (59.4-108.6) ay olarak hesaplandı. pEvre, pN, lenf nodunda ekstrakapsüler invazyonun ve rejyonel rekürrensin sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0.05). SONUÇ: Tartışılan tüm parametrelerin hastalarda tek başına bulunmadıkları, tümör özellikleriyle hastaya ait etkenlerin sağkalım üzerinde karmaşık bir etki ortaya çıkardığı görülmektedir. İlerleyen çalışmalarda hastaların yutma ile ilgili dinamik fonksiyonlarının ve endoskopik kayıtlarının birlikte değerlendirilmesi oral alıma geçiş süresine etki edecek faktörlerin daha sağlıklı ve kapsamlı değerlendirilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Determination of factors affecting the oral intake transit times and survival of patients with supraglottic laryngeal carcinoma Purpose: The aim of this study was to investigate the factors affecting the oral intake pathways time of patients with supraglottic laryngectomies and the interdependent patient-related dermographic data affecting the survival of patients, surgical technique, adjuvant treatment, postoperative data, prognostic factors affecting survival and recurrence. And also It is aimed to determine the effective treatment methods when necessary. Materials and methods: 76 patients who get new diagnoised supraclottic larynx cancer were included. This patients get through normal or extended horizontally supraglottic laryngectomies with neck dissection and adjuvant treatment was applied who has needed in our clinic at the Kâtip Çelebi İzmir Atatürk Training and Research Otorhinolaryngology Clinic Patients age, gender, smoking, alcohol use, preoperative cord movement, cN, cT, clinical stage, metastatic lymph node presence and surgical technique-neck dissection types, postoperative histopathologic results (Tm differentiation, surgical border positivity, invasion depth), postoperative follow-up, recurrence, disease-free and overall survival, final status (right, dead), postoperative adjuvant treatment necessity, complication frequency, oral intake pathways time and decanulation periods) have been reached retrospectively. Results: The mean age of our study was 57.9 ± 9.0 years. 67 (89.3%) patients were male and 8 (10.7%) patients were female. 6 (8.0%) patients were not smoking and 69 patients (92.0%) were smoking. 56 (74.7%) patients did not use alcohol and 19 (25.3%) patients used alcohol. The median transit time for oral intake was calculated as 10 (6-30) days. The relationship between decanulation time median value, cord movement, pT , decanulation time, aspiration pneumonia and oral intake stage was statistically significant (p 0.05). x Overall survival was founded as median 84 (59.4-108.6) months. There was statistically significant effect between extracapsular invasion, regional recurrence, pS(stage), pN, lymph node with patients' survival (p 0.05). Conclusion: Histopathologic examination revealed that pStage, pN, extracapsular extension in the lymph node, surgical margin positivity and regional recurrence negatively affected the overall survival in patients. It has been found that surgical technique and decannulating time are also effective factors for oral intake time.