Evre 3 kolorektal karsinom tanılı hastalarda tümör yerleşim yerinin nüks, prognoz ve sağ kalım üzerine etkisi
The Relationship Between Tumor Location With Relapse, Prognosis and Survival in Patients With Stage 3 Colorectal Cancers
- Tez No: 484699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SEZGİN GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Evre 3 Kolon kanseri, Prognoz, Tümör lokalizasyonu, Stage 3 colon cancer, Prognosis, Tumor localization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kolon kanseri tüm kanserler arasında 3. sıklıkta görülen kanser olup; önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Kolorektal kanserlerde prognozu etkileyen birçok faktör vardır. Son yıllarda tümör yerleşim yerinin de prognoz üzerine etkisini gösteren çalışmalar mevcuttur. Sağ ve sol kolon kanserleri arasında anatomik, embriyolojik, histopatolojik ve genetik açıdan farklılıklar mevcuttur. Evre 4 hastalıkta tümör lokalizasyonu ile prognoz ve tedavi yanıtı arasındaki ilişki daha iyi bilinirken; evre 3 hastalıkta yapılmış yeterince çalışma yoktur. Çalışmamızın amacı; Evre 3 kolon kanser tanılı hastalarda genel sağ kalım ve nüks oranının, tümör lokalizasyonu ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmaya evre 3 kolorektal kanser tanılı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip edilen hastalar dahil edildi. 231 hastanın bilgilerine retrospektif olarak hastane veritabanı kullanılarak ulaşıldı. Hastalar tümör lokalizasyonuna göre, literatürdeki çalışmalara benzer olarak sağ ve sol kolon kanseri olarak gruplandırıldı ve verileri analiz edildi. Hastaların 171'inde (%74) sol kolon tümörü; 60'ında (%26) sağ kolon tümörü tespit edildi. Hastaların tümör yerleşim yeri ile nüks oranları arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p: 0,82). Sol kolon kanserleri için ortalama GSK 97,5±6,6 (%95 CI, 84,6-110,5) ay, sağ kolon kanserleri için 74,3±5,7 (%95 CI, 63,0-85,5) ay olarak saptandı. Sol kolon kanserlerinde ortalama GSK süresi daha yüksek olmakla birlikte, gruplar arası istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı (p: 0,38). Tutulan metastatik lenf nodu sayısı ile ortalama GSK arasında özellikle sol kolon kanserlerinde anlamlı bir ilişki olduğu gösterildi (p: 0,015). Sonuç olarak; kolon kanserinde tümör lokalizasyonu ile prognoz arasında ilişki olabileceği düşünülmektedir. Bizim çalışmamızda evre 3 hastalıkta tümör lokalizasyonu ile hastalık nüksü ve sağ kalım arasında ilişki net olarak gösterilemedi. Bu konuda ileride yapılacak çalışmaların klinik uygulamada yararlı olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is the third most common cancer among all cancers and it is a major cause of morbidity and mortality. There are many factors that affect prognosis in colorectal cancers. Recent studies showed the effect of tumor location on prognosis. There are differences in anatomic, embryological, histopathological and genetic differences between right and left colon cancers. The relationship between tumor localization in stage 4 disease and prognosis and treatment response is better known; there are not enough studies on stage 3 disease. The purpose of the current study is to evaluate the relationship between overall survival (OS) and recurrence rate with tumor localization in patients with stage 3 colon cancer. Patients diagnosed with stage 3 colorectal cancer and followed up at the Akdeniz University Medical Faculty were included. 231 patients' information was accessed retrospectively using the hospital database. Patients were grouped into right and left colon cancers similar to those in the literature according to tumor localization, and data were analyzed. 171 (74%) patients had left colon tumors; whereas right colon tumor was in 60 (26%). There was no significant differences between the tumor location and recurrence rates of the patients (p: 0,82). The mean OS for left colon cancers was 97.5±6.6 (95% CI, 84.6-110.5) months, for right colon cancers it was 74.3±5.7 (95% CI, 63.0-85, 5) months. Although the mean duration of OS was higher in left colon cancers, there was no statistically significant difference between the groups (p: 0,38). A significant correlation was found between the number of metastatic lymph nodes and mean OS, especially in left colon cancers (p: 0.015). As a result; we believe that there may be a relationship between tumor localization and prognosis in colon cancer. In our study, the relationship between tumor localization and survival in stage 3 disease could not be shown clearly. Future work in this regard may be useful in clinical practice.