Sağlıklı annelerde ve onların term yenidoğanlarının anti-rsv antikor düzeylerinin doğumda (göbek kordon kanı) ve doğum sonrası 6. ayda alınan venöz kan örneklerinde değerlendirilmesi
The anti-rsv anticor levels in cord blood and 6th month venous blood samples of healthy mothers and their term newborns
  1. Tez No: 484776
  2. Yazar: MEHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYPER SOMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, Respiratuvar sinsisyal virüs, Anti-RSV antikor, Lower respiratory tract infection, Respiratory syncytial virus, Anti-RSV antibody
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: RSV, çocukluk çağında respiratuvar enfeksiyonların en önemli etkenlerindendir. Çocuklarda mortalite ve morbiditesi yüksek alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Küratif tedavisi olmaması nedeniyle hastalıktan korunmak, toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir. RSV'ye karşı gelişen antikor dinamiğinin anlaşılması, hastalıktan korunma stratejileri açısından önemli bilgiler sunacaktır. Bu çalışmada anne- bebek çiftlerinde anti-RSV antikor düzeyleri ve bu antikor seviyelerine etki edebilecek faktörler araştırılmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmada, Ocak 2016-Nisan 2016 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı servisinde term doğum yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 127 anne bebek çifti ve 6 ay sonra çalışmaya devam eden 84 anne- bebek çifti dahil edildi. Anne-bebek çiftlerinde anti-RSV antikor düzeyleri çalışıldı ve antikor seviyelerine etki edebileceği düşünülen faktörler sorgulandı. Bulgular: Bebeklerin %52.2'si kız, %48.8'i erkek idi. Olguların %56.7'si erken term, %37'si tam term (full term), %6.3'ü geç term idi. Olguların %6.3'ü SGA, %73.2 AGA ve %20.5'i LGA idi. Anti-RSV IgG antikorları, çalışma grubundaki annelerin %61.5'inde pozitif, %3.1'inde borderline, %35.4'ünde negatif saptandı. Doğumda anti-RSV IgG antikorları bebeklerin %46.5'inde pozitif, %7.8'inde borderline, %45.7'ünde negatif bulundu. Altıncı ay kontrolünde anti-RSV IgG antikorları bebeklerin tamamında negatif saptandı. Çalışma grubundaki annelerin anti-RSV IgG antikor düzeyleri ortancası 12.08 (1.21-119.27) olarak saptandı. Bebeklerin doğumdaki anti-RSV IgG antikor düzey ortancaları 13.78 (3.99-108.6) idi. Bebeklerin 6. ayda anti-RSV IgG antikor düzey ortancaları 3.41 (2.56- 4.46) saptandı. Bebeklerin doğumda ve 6. aydaki anti-RSV IgG antikor seviyeleri arasında istatistiksel anlamlı, zayıf korelasyon saptandı (p: 0.0001; r: 0.371). Doğumda anne anti-RSV IgG antikor düzeyleri ile bebek anti-RSV IgG antikor düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı, kuvvetli korelasyon saptandı (p: 0.0001; r: 0.706). Bebek doğum anti-RSV IgG antikor seviyesi, her çocuğun kendi annesinin anti-RSV antikor titresine oranlanarak, kord/ maternal antikor seviyesi oranı hesaplandı. Kord / maternal antikor oranı 1.35 (%95 güven aralığı; 1.22-1.47) saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, anne-bebek çiftlerinde anti-RSV antikor dinamiğini araştırdık. RSV'nin çocukluk çağında önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olması ve küratif bir tedavisinin olmaması nedeniyle hastalıktan korunmanın sağlanması toplum sağlığı açısından büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu nedenle son yıllarda RSV'ye karşı aşı geliştirme çalışmaları hız kazanmıştır. Aşı çalışmalar devam ederken, virüse karşı gelişen antikor dinamiklerinin aydınlatılması önem kazanmaktadır. Anne antikor düzeyleri ile bebek doğum antikor düzeyleri arasında saptadığımız anlamlı pozitif korelasyon, maternal aşılama stratejilerinin mantıklı bir strateji olabileceğini düşündürmektedir. Maternal kaynaklı antikorların bebeklerimizin tamamında 6. ayda negatifleştiğini saptadık. Hasta grubunun genişletilerek yapılacak, maternal antikor dinamiklerinin aydınlatmaya yönelik çalışmalar, olası aşının takviminin belirmesinde başvurulacak önemli bilgiler sunacağı açıktır. Bu nedenle daha geniş hasta gruplarında, 6 aydan küçük bebeklerde yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: RSV is one of the most important agents of respiratory infections in childhood. It causes lower respiratory tract infections with high mortality and morbidity in children. Being protected from the disease presents importance in terms of public health as there is no curative treatment. Understanding the antibody dynamics against RSV is going to offer major data in terms of prevention strategies. In this study, anti-RSV antibody levels in mother-infant pairs and factors that may affect these antibody levels were investigated. Patients and Methods: 127 mother-infant pairs that had timely delivery between January 2016 – April 2016 in Istanbul Medical Faculty Gynecological Diseases and Obstetrics Department and 84 mother-infant pairs that continued the study after 6 months who accepted to participate the study were enrolled. Anti-RSV antibody levels were evaluated in mother-infant pairs and the factors that may affect these levels were interrogated. Results: %52.2 of the infants were female, %48.8 of them were male. %56.7 of the cases were early term, %37 of them were full terms and %6.3 were post term. %6.3 of the cases were SGA, %73.2 of them were AGA and %20.5 were LGA. Anti-RSV IgG antibodies were positive in %61.5 of the mothers in study group, %35.4 were negative and %3,1 were borderline. Anti-RSV IgG antibodies were positive %46.5 of the infants at birth, %45.7 were negative and %7.8 were borderline. At the sixth month control, anti-RSV antibodies were negative in all infants. Mean level of anti-RSV antibodies of the mothers in the study group was stated as 12.08 (1.21-119.27). Mean level of anti-RSV antibodies of the infants was 13.78 (3.99-108.6) at birth and it was 3.41 (2.56-4.46) in the sixth month. Between the anti-RSV antibody levels at birth and in the sixth month, statistically significant weak correlation was determined in the infants (p: 0.0001; r: 0.371). Between anti-RSV antibody levels in mothers and infants at birth, statistically significant strong correlation was determined (p: 0.0001; r: 0.706). Cord / maternal antibody level ratio was calculated by using infants' birth anti-RSV antibody levels and each child's own mother's antibody titration. Cord / maternal antibody ratio was stated as 1.35 (%95 confidence interval; 1.22-1.47). Conclusion: In this study, we investigated mother-infant anti-RSV antibody dynamics. The fact that RSV is a major cause of mortality and morbidity and there is no curative treatment for it; providing prevention matters a lot in terms of public health. For his reason, vaccine development studies against RSV have accelerated in recent years. As vaccine studies are going on, enlightening of antibody dynamics against the virus becomes important. The significant positive correlation that we determined between mothers' and infants' antibody levels at birth, suggests that maternal vaccination strategies are logical. We found that maternally-delivered antibodies were completely negative in all of our infants in the sixth month. It is clear that to elucidate the dynamics of maternal antibodies, which will be performed by expanding the patient group, will provide important information to be applied when determining the possible time of vaccination. Therefore, studies to be done in larger patient groups with infants younger than 6 months are needed.