Hastanelerde kullanılan hemşirelik bakımı sunum yöntemlerinin belirlenmesi
Determination methods of nursing care presentation used in hospitals
- Tez No: 484788
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakım sunum yöntemleri, vaka yöntemi, fonksiyonel hemşirelik, primer hemşirelik, ekip hemşireliği, vaka yönetimi, Nursing care of presentation methods, case method, functional nursing, primary nursing, team nursing, case management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, hastanelerde kullanılan hemşirelik bakımı sunum yöntemlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul il sınırları içindeki iki Sağlık Bakanlığı Hastanesi, bir Üniversite Hastanesi ve iki Özel Hastanede çalışan 107 yönetici hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırma kapsamında on iki uzman görüşüne başvurularak geliştirilen 'Hastanelerde Kullanılan Hemşirelik Bakımı Sunum Yöntemlerinin Belirlenmesi Anketi' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 21.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında; sayı, yüzde, frekans, ortalama, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Cronbach Alfa katsayısı testleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre yönetici hemşirelerin büyük çoğunluğunun; 31-39 yaş aralığında (%44,9), lisans mezunu (%43), üniversite hastanesinde (%49,5) ve sorumlu hemşire olarak çalıştığı (%92,5) saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Hastanelerde Kullanılan Hemşirelik Bakımı Sunum Yöntemlerinin Belirlenmesi Anketi'nin beş alt boyut (vaka yöntemi, fonksiyonel yöntem, ekip hemşireliği yöntemi, primer hemşirelik yöntemi, vaka yönetimi) ve 29 maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Araştırmanın alt boyutuna ilişkin ifadelerde; katılımcıların alt boyutlardan aldıkları puan ortalamaları incelendiğinde; vaka yöntemi alt boyutu ortalamasının 10,98±2,64 olduğu, fonksiyonel yöntem alt boyutu ortalamasının 7,05±2,06 olduğu, ekip hemşireliği yöntemi alt boyutu ortalamasının 49,70±5,44 olduğu, primer yöntem alt boyutu ortalamasının 33,24±4,00 olduğu ve son olarak vaka yönetimi alt boyutu ortalamasının ise 16,95±2,22 olduğu belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin anketteki her bir maddeden aldıkları ortalama puanlar incelendiğinde; ekip hemşireliği yöntemi alt boyutunda yer alan“İşe yeni başlayan hemşirelerin ekip içinde daha iyi yetiştirilmelerine”ifadesinin (X:4,59±0,53 ) en yüksek puan ortalamasına sahip olduğu, aynı alt boyutta“Hemşirelik bakımını kontrol ederken, her hemşireyle değil lider/yetkin/kıdemli hemşire ile iletişim kurmaya”ifadesinin de (X:2,87±1,21) en düşük puan ortalamasına sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak maddelerin puan ortalamaları dikkate alınarak yapılan incelemede yönetici hemşirelerin daha fazla ekip hemşireliği yöntemini (α:0,794) tercih ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research used nursing care in hospitals in order to determine the methods of presentation of the descriptive and cross-sectional study was carried out in the design. The sample of the survey in the province of İstanbul, two Ministry of Health Hospital, University Hospital and two custom 107 working in hospitals constitute the administrative nurse. The scope of research data, research developed by being referenced in the twelve expert opinion ' is used in hospitals nursing care were collected with the determination of methods of presentation Survey '. Evaluation of the data SPSS 21.0 version computer environment; number, percentages, frequency, average, t-test, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Cronbach Alpha coefficient tests were carried out using. According to the findings of the majority of nurse administrator; 31-39 age range (44,9%), undergraduate degree (43%), University Hospital (% 49.5) and worked as a nurse in charge (92.5%). Used in hospitals as a result of analyses Determination methods of presentation of the Survey's five nursing care child dimension (case method, functional method, method of team nursing, primary nursing method, case management) and consists of 29 items. The expressions for the size of the bottom of the research; from the bottom of the participants examined the average dimension; the average is lower case size 2.64 ± 10.98, functional method is child size average 7.05 ± 2.06, the average size of team nursing is, lower the size of the bottom of the primary method 49,70 5,44 average is 4.00, and finally the 33,24 case management if it has been determined that the child size average of 2.22 16.95. Administrator on each item in the survey that they have received from the nurses ' average scores were examined; team nursing method“new child-sized team of nurses in their upbringing”better (X:4,59 ± 0.53) has the highest average score, while checking the same child size“nursing care, not every nurse leader/competent/senior nurse to communicate with the expression”(X:2,87 ± 1.21) has the lowest points average. As a result, the average scores of items inspection of the admin considering more team nursing method of nurses (α: 0,794) has been determined their choice.