Koklear implant kullanıcılarında gürültü algoritmalarının etkilerinin araştırılması
Searching the effects of noise algorithms on cochlear implant users
- Tez No: 484791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR MURAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Sinyal-Gürültü Oranı, Konuşmayı Anlama, Gürültü, Cochlear implant, Signal-Noise Ratio, Speech Perception, Noise
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, koklear implant kullanıcısı okul çağı çocuklarının, okul ortamında karşılaştığı gürültüye özgü (frekans, şiddet ve dağılım niteliklerine göre), implant ve ses şlemcileri üzerinde mevcut olan algoritmaları üzerinden yapılacak program ile gürültüde konuşmayı anlama skorlarını arttıracak ilgili parametreleri araştırmaktır. Gürültü algoritmalarının etkinliğinin çalışması için ilköğretime devam eden 30 koklear implant kullanıcısı çalışmaya dahil edilmiştir. Koklear implant kullanıcılarının oluşturduğumuz program ve günlük kullandıkları program ile konuşmayı anlama performanslarını değerlendirmek için tüm katılımcılara Ears Test Bataryası içindeki Matris Cümle Testi, sabit 65 dB SPL de daha önceden okulda ölçülüp kaydedilen gürültü eşliğinde uygulanmıştır. Okul ortamındaki ses yayılımını (ortamını) benzetebilmek için gürültü 1 metre aralıklı 0-45-90-270-315 derecelere yerleştirilmiş beş hoparlörün hepsinden eşit şiddette olacak şekilde ortama verilmiştir. Konuşma sinyali ise 0 derece azimuth ve 1 metre uzaklıktan (SNR) -5 dB, 0dB, +5 dB ve +10 dB olacak şekilde sunulmuştur. Bütün katılımcıların oluşturulmuş yeni programları ve günlük kullandıkları programları ile konuşmayı anlama oranları dört sinyal gürültü oranında belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar birbiri ile karşılaştırılmıştır. Katılımcıların gürültü algoritmalarının etkin olduğu yeni programları ve günlük kullandıkları programları ile dört farklı sinyal gürültü oranında konuşmayı anlama skorları birbiri ile karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pupose of this study is to investigate the related parameters that will increase the understanding scores in noise with the program through the existing algorithms of the cochlear implant and their processors at school environment (according to frequency, intensity and distribution attributes) for the cochlear implant users at school age. To study the effectiveness of noise algorithms, 30 primary school cochlear implant users were included in the study. In order to asses their understanding scores with the new programme and their existing every-day programme, all participants performed Matrix Sentence Test included in the Ears Test Battery with the constant 65 dB SPL level and environmental noise which were recorded at real school environment. In order to simulate the sound propagation in the school environment, noise was given at equal indensity by five speakers placed at 0 -45-90-270-315 degrees with a 1-meter distance. Speech signal is given as 0 degree azimuth and at 1 meter distance (SNR) -5 dB, 0 dB, + 5 dB, and +10 dB. The rate of understanding of all participants with the new programme and the daily programme were evaluated according to 4 signal-to-noise ratio. A significant difference is observed in understanding scores of the participants when comparing the new programme with the noise algorithm to daily used programme at four signals to noise ratio.