Yanığa özel ağrı anksiyete ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability of Turkish version of the burn specific pain anxiety scale
  1. Tez No: 484944
  2. Yazar: SEVGİ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVBAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yanıklı hasta, Ağrı, Anksiyete, Geçerlik, Güvenilirlik, Burn Patients, Pain, Anxiety, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yanığa Özel Ağrı Anksiyete Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması Bu çalışma, Yanığa Özel Ağrı Anksiyete Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlamak ve geçerlik güvenilirliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ve Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık ünitelerinde Nisan 2016-Temmuz 2017 tarihleri arasında metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini bu tarihler arasında üniteye yatan yanıklı hastalar, örneklemini ise araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 50 hasta oluşturmuştur. Geçerlik-güvenilirlik analizinde dil, kapsam, yapı geçerliği ve güvenilirlik analizleri kullanılmıştır. Yanığa Özel Ağrı Anksiyete Ölçeği'nin çeviri-geri çeviri yöntemi ile dil geçerliliği analiz edilmiş ve uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır. Yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve faktör yüklerinin (0,727-0,910) yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin uyum indekslerinin uygun aralıklarda olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık analizleri sonucunda madde toplam puan korelasyonlarının (0,59-0,96) yeterli ve Cronbach alfa katsayısının 0,95 olduğu bulunmuştur. Yanığa Özel Ağrı Anksiyete Ölçeği'nin Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı oluğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to adapt the Burn Specific Pain Anxiety Scale into Turkish and test its validity and reliability. The study was conducted between April 2016 and July 2017 in Cukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital and Adana Numune Education and Research Hospital was carried out methodologically. The population of the study consists of patients hospitalized in burns unit between these dates. The study was conducted with totally 50 burn patients who met the inclusion criteria and were voluntary to participate in the study. Language, content, and construct validities and reliability analysis were in the validity and reliability analysis. The language validity of the Scale of Burn Specific Pain Anxiety to Turkish Society was analyzed by using translation-back translation method and its content validity was conducted through expert opinions. As a result of the explanatory factor analysis (0,727-0,910) , it was found that the scale had a single factor structure and its factor loadings were in a convenient interval. As a result of the confirmatory factor analysis was found its fit indexes were appropriate. As a result of the internal consistency analysis of the scale, the item total point correlations (0,59-0,96) were found to be sufficient and the Cronbach alpha coefficient was 0,95. It was found that the Turkish version of Scale of Burn Specific Pain Anxiety is a valid and reliable assessment tool.