Konya ilinde yerel tohumların kullanılması ve sürdürülebilirliğine etki eden faktörlerin analizi
The use of local seeds in Konya and the analysis of factors affecting sustainability
  1. Tez No: 485019
  2. Yazar: HATİCE KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Konya ili, Sürdürülebilirlik, Yerel Tohum, Konya Province, Sustainability, Local Seed
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmanın amacı, Konya ilinde tarımsal sürdürülebilirlik için biyolojik çeşitliliğin devamı ve gen kaynağı olan yerel tohum çeşitlerinin belirlenmesi, kullanım durumu, korunması, muhafazası ve sürdürülebilirliğine etki eden faktörleri belirlemektir. Veriler yerel tohum ile üretim yapan 20 köyden“Ana kitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfi olasılık örneklemesi”yöntemi ile 68 aile işletmesinden anket yöntemi ile elde edilmiştir. Ayrıca, yerel ürünlerin tüketim durumunu ortaya koymak ve tüketicilerin bu konudaki bilinç düzeylerini belirlemek amacı ile 68 tüketiciden de veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmada, incelenen işletmelerin nüfus ve işgücü varlıkları, yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler hesaplanmıştır. Araştırma alanında bulunan köylerin % 69'u dağlık, % 31'i ise ovalık köydür. Araştırma alanında, 49 adet yerel çeşit tespit edilmiş olup, üreticiler açısından yerel tohum ile üretimin sürdürülebilirliğine etki eden faktörlerin analizinde logistik regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuçta, yerel tohumların sürdürülebilirliğine etki eden faktörler; farkındalık, pazarlama ve fiyat, gen kaynağı ve organik tarım olarak tespit edilmiştir. Söz konusu faktörler %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Tüketiciler açısından ise, tüketici bilinci, fiyat, tanıtım ve bilgilendirme %1 düzeyinde önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the factors that affect the sustainability of biodiversity for agriculture sustainability in Konya and the determination of the types of local seeds, utilization status, conservation, conservation and sustainability. The data were obtained by questionnaires from 68 families using 20 seeds produced by local seeds in the“Uncategorized single-step simple random probability sampling based on population ratios”method. It was also aimed at revealing the consumption status of local products and revealing the consciousness levels of the consumers in this subject by means of questionnaire survey. In the survey, characteristics such as population and labor force assets, age, gender, education status of the examined enterprises are calculated. 69% of the villages in the study area are mountainous and 31% are plains. In the research area, 49 local varieties were identified and logistic regression analysis was used for the analysis of the factors affecting the sustainability of the production with local seed for producers. As a result, factors affecting the sustainability of local seeds; Awareness, marketing and price, gene resource and organic agriculture. These factors were found to be important at 1% level. In terms of consumers, consumer awareness, price, promotion and information were found to be important at 1% level.