İmar mevzuatının mimari tasarıma getirdiği sınırlamalar ve uygulama sorunlarının Konya örneğinde irdelenmesi
The boundary and application of zoning regulation to architectural design: Konya case
- Tez No: 485025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İmar mevzuatı, Kanun, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yönetmelik, Zoning regulations, Law, Konya Metropolitan Municipality and Regulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tez çalışmasının amacı, imar mevzuatının mimari tasarıma getirdiği sınırlamaların tespitini ve uygulama sorunlarının Konya örneğinde irdelenmesini yapmaktır. İmar mevzuatı, kamusal alan ve kamusal kent mekânlarının oluşumu yanında mimari mekânların tasarımının oluşmasını ve yapımını düzenlemek ve denetlemek üzere ortaya koyduğu yasal düzenlemeler ile beraberinde getirdiği sınırlamaların tümünü ifade eder. Kamu tarafından konulan anayasal ve yasal düzenlemeler ve ilgili mevzuata ilişkin diğer düzenleyici işlemler kentin sosyo-kültürel ve ekonomik yönden kalkınmasını ve gelişmesine doğrudan etkilemektedir. Tez çalışması, altı bölümden oluşmaktadır. Birincisi giriş bölümünde amaç, kapsam ve yöntem, ikinci bölümde kavramsal çerçevede imar hukuku kavramları ile mimarlık kavramları, üçüncü bölümde imar mevzuatının mimari tasarımdaki rolü, dördüncü bölümde imar mevzuatının mimari tasarıma getirdiği sınırlamalar ve uygulama sorunlarının Konya örneğinde irdelenmesi, beşinci bölümde değerlendirme, altıncı bölümde ise sonuç bulunmaktadır. İmar mevzuatı Konya' da uygulanırken beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Başta, Konya Büyük şehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine aykırı hükümler yer almakta ve dolayısıyla çelişmektedir. Ayrıca, merkez ilçe Belediyelerinde imar mevzuatı farklı algılanmakta ve dolayısıyla farklı uygulanmaktadır. Bu durum doğrudan kentleşmeye yansımakta olup, kamu yararı hiçe sayılarak kamu düzeni korunamamaktadır. Bu çalışma ile imar mevzuatının ele alınarak günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesini, başta kamu yararı gözetilerek kente ve mimari mekânlara tasarım özgürlüğü sayesinde kreatif getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to determine the limitations that development legislation brings to architectural design and to examine the problems of implementation in the model of Konya. Constitutional legislation refers to the formation of the public spaces and public urban spaces as well as the design of architectural spaces and the whole of the limitations they bring with the legal regulations they have set up to organize and supervise the construction. Constitutional and legal regulations set by the public and other regulatory processes related to the relevant legislation directly affect the development of the city's socio-cultural and economic direction. The thesis work consists of six parts. In the first part, purpose, scope and method, in the second part concept of zoning law and architecture, in the third part the role of zoning legislation in architectural design, in the fourth part architectural design limitations and application problems, in the fifth part assessment, in the sixth part conclusions are presented in Konya model. While the zoning legislation was implemented in Konya, it brought many problems beside. First, In Konya Metropolitan Municipality Zoning Regulation, there are provisions contrary to the Planned Area Type Zoning Regulation. And therefore, these provisions contradict each other. Moreover, zoning legislation in the central district municipalities is perceived differently. And therefore differently applied. This situation directly reflects urbanization. And the public interest is spurned so The public order is not protected. With this study, it was aimed to reorganize zoning legislation according to today's conditions and to bring creativity to urban and architectural spaces by means of freedom of design especially considering the public interest.