Gastrointestinal inflamatuar barsak hastalığı nedeniyle fekal mikrobiyota transplantasyonu (FMT)yapılması planlanan hastaların nakil öncesi ve nakil sonrası psikolojik durumlarının incelenmesi
Examining the effect of fecal microbiota transplantation (FMT) on psychological states of patients with gastrointestinal inflammatory bowel disease
- Tez No: 485467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: fekal mikrobiyota transplantasyonu, depresyon, kaygı, psikolojik durum, fecal microbiota transpantation, despression, anxiety, psychological state
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sağlıklı bir kişiden alınan bağırsak mikroorganizmalarının başka bir kişinin bağırsaklarına nakledilmesi süreci olarak tanımlanabilecek olan fekal mikrobiyota transferi (FMT) günümüzde bir çok rahatsızlığın tedavisinde sıklıkla başvurulan ve başarılı sonuçlar elde edilen bir yöntemdir. Bu çalışmada gastrointestinal inflamatuar barsak hastalığı nedeniyle FMTyapılması planlanan hastaların nakil öncesi ve nakil sonrası psikolojik durumlarının belirlenmesi ve FMT sonrası, hastaların psikolojik durumlarındaki değişimin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın evrenini gastrointestinal inflamatuar bağırsak hastalığı teşhisi konmuş ve tedavi yöntemi olarak FMT uygulaması yapılması planlanan hastalar oluşturmaktadır. Örneklemini ise Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinde Prof. Dr. Ahmet Uygun tarafından tedavileri takip edilen, hastanenin gastroenteroloji kliniğinde FMT uygulanan ve bu çalışmaya katılmayı kabul etmiş 10 yetişkin oluşturmaktadır. Katılımcıların 6'sı (%60) kadın ve 4'ü (%40) erkektir. Araştırmada deneme modellerinden tek grup ön test son test kontrol grupsuz deney deseni kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların depresyon düzeyini belirlemek için“Beck Depresyon Envanteri”, Obsesyon düzeylerini ölçmek için“Maudsley Obsesif Kompülsif Soru Listesi”, kaygı ve psikolojik semptom düzeylerini belirlemek için ise“Revize Edilmiş Semptom Tarama Listesi”kullanılmıştır. Ayrıca çalışanların kişisel özelliklerine ilişkin bilgileri elde etmek için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında veri setinden elde edilen verilerin çözümlenmesi“SPSS 21 for Windows”paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Wilcoxon işaretli sıralar testinin kullanılması tercih edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre FMT uygulaması yapılan hastaların depresyon, obsesyon ve genel psikolojik semptom düzeylerinde FMT uygulaması sonrası anlamlı düzeyde azalma olduğu, kaygı düzeylerinde ise azalma ancak bu azalmanın anlamlı düzeyde olmadığı olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılarak, gelecekte gerçekleştirilebilecek araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Fecal microbiota transfer (FMT), which can be defined as the process of transferring intestinal microorganisms from a healthy person to the intestines of another person, is a method frequently used and successful in the treatment of many diseases. In this study, it is aimed to determine the pre-transplant and post-transplant psychological status of patients who are planned to have FMT due to gastrointestinal inflammatory bowel disease and to examine the change in psychological status of patients after FMT. The study's universe constitutes patients who have been diagnosed with gastrointestinal inflammatory bowel disease and who are scheduled to undergo FMT as a treatment modality. The sample was obtained from Ankara Gülhane Training and Research Hospital Gastroenterology Clinic. It consists of 10 adults who have been followed up by Dr. Ahmet Uygun and whose FMT has been applied in the gastroenterology clinic of the hospital and who have agreed to participate in this study. Six of the participants (60%) were female and 4 (40%) were male. In the study, one group pre-test, post-test control group-free experiment design was used. Participants in the study used“Beck Depression Inventory”to determine depression,“Maudsley Obsessive Compulsive Inventory”to measure obsessional levels, and“Revised Symptom Check List”to determine anxiety and psychological symptom levels. In addition, a“Personal Information Form”has been used to obtain information on employees' personal characteristics. The data obtained from the data set was analyzed with the“SPSS 21 for Windows”package program. The Wilcoxon signed rank test was preferred because the data were not normally distributed in the study. According to the results obtained in the study, it was found that the patients who had FMT had significantly decreased levels of depression, obsessive and general psychological symptoms after FMT application, while the anxiety levels decreased but this decrease was not significant. Findings obtained from the research were discussed in the light of related literature and suggestions for researches that could be realized in the future were made.