Fiziksel egzersizin, şizofreni hastalarında pozitif negatif semptomlarına ve depresyon düzeylerine etkisi
The effect of pyhsical exercise to positive negative symptoms and depression level of schizophrenic patients
  1. Tez No: 485466
  2. Yazar: ELİF HAZAL GEVREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Pozitif Semptom, Negatif Semptom, İşlevsellik, Depresyon, Fiziksel Egzersiz, Schizophrenia, Positive Symptom, Negative Symptom, Functionality, Depression, Physical Exercise
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, DSM-V-TR şizofreni tanı ölçütlerini karşılayan, 18 yaşından büyük, 80 şizofreni hastasının, fiziksel egzersiz faaliyetlerine katılan şizofreni tanısı almış 20 kadın 20 erkek hasta deney grubunu oluşturmuşlardır. Fiziksel egzersiz yapmayan 20 kadın 20 erkek şizofren hasta ise, kontrol grubunu oluşturmuşlardır. Egzersiz grubuna 8 hafta boyunca, haftada 2 gün 60 dakika, egzersiz eğitimi almış uzmanlar tarafından, düzenli fiziksel egzersiz yaptırılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir fiziksel egzersiz yaptırılmamıştır. Araştırmada, demografik bilgi formu ile katılımcıların sosyo demografik bilgilerinin elde edilmesinin ardından, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, Şizofrenide İşlevsel İyileşme Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS veri analizi istatistik programıyla yorumlanmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerinin belirlenmesi amacıyla frekans analizi yapılmıştır. Ölçek yönergelerine göre hesaplanan ölçek ve alt boyut skorlarının deney ve kontrol gruplarında ön test son test karşılaştırmaları bağımlı gruplarda t testi ile incelenmiştir. Daha sonra ölçek ve alt boyut skorlarının son test-ön test farkı alınmış ve bu farkın deney ve kontrol gruplarında anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği bağımsız gruplarda t testi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubunun 2 aylık program sonunda, pozitif ve negatif semptomlarında ve depresyon seviyelerinde anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Buna ek olarak gruplar arası işlevsellik sonuçları karşılaştırıldığında, deney grubu lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Ayrıca kontrol grubunda, ön test son test sonuçları eşleştirildiğinde, grubun aleyhine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda 2 aylık program sonunda, pozitif ve negatif semptomlarında, depresyon seviyelerinde anlamlı bir artış ve işlevsellik düzeylerinde anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Bu verilere göre, fiziksel egzersiz, şizofrenide işlevselliğin artmasında, semptomların ve depresyonun azalmasında etkilidir.
Özet (Çeviri)
In this study, 20 female and 20 male patients –over 18 years old- of total 80 schizophrenic patients who are diagnosed with schizophrenia participated in physical exercise activities who met DSM-V-TR schizophrenia diagnostic criteria have formed the experimental group. Other 20 female and 20 male patients who did not participate the physical exercise have formed the control group of this study. The experimental group has been regularly exercised 2 days and 60 minutes a week by well-trained experts for the duration of 8 weeks. The control group has not practiced any exercise. After obtaining the socio-demographic information of the participants with demographic information form, Positive and Negative Syndrome Scale, Calgary Depression and Schizophrenia Scale and Functional Recovery in Schizophrenia Scale were applied. The obtained data were interpreted by SPSS data analysis statistical program. A frequency analysis was conducted to determine the demographic information of the participants. Pre-test and post-test comparisons in experiment and control groups of Scale and Sub-dimension scores calculated according to scale instructions were analyzed with“t-test”in dependent groups. Then the differentiation of pre-test and post-test of the scale and sub-dimension scores was determined and it was examined by t test in independent groups in order to determine whether this differentiation is significantly different in experimental and control groups. According to results of the study, a significant reduction in positive and negative symptoms and depression levels was observed at the end of the 2-month program of the experimental group. In addition, when the functional results of the groups were compared, a significant difference occurred in favor of the experimental group. Furthermore, when pre-test and post-test results were matched in the control group, it was determined that there was a meaningful difference against the group. At the end of the 2-month program of the control group, it was found that a significant increase in depression levels and positive and negative levels, and a significant decrease in the level of functionality occurred. According to these data, physical exercise is effective in increasing the functioning in schizophrenia and in reducing the symptoms and depression.